Бургас да стане партньор в проект за изграждане на система за градска електромобилност. Това предлага местната власт в докладна до общинския съвет. Тя ще бъде гласувана в края на февруари. Проектът е в синхрон с политиката на местната власт за екологичен транспорт. Идеята бе анонсирана от кметът Димитър Николов още през ноември м.г. по време на посещението на министър Ивелина Василева в Бургас. Тогава тя заяви, че са заделени 1 милион лева от Националния доверителен екофонд за осигуряване на електромобили за държавната и общинската власт. Със средствата ще бъдат закупени не само хибридни возила, но и екобусове.

От общината пък обявиха, че ще кандидатстват за закупуването на два екологични автомобила. В града може да се зареждат електромобили на две места. Амбицията, още тогава посочи Димитър Николов, е да се изградят още няколко подобни станции.

Сега по проект общината трябва да предостави три локации. Местната власт няма да влага други инвестиции за оборудването и поддръжката. Те ще бъдат покрити от фирмата изпълнител, изготвила проекта. Той вече е одобрен за финансиране по програмата JESSIСА

Първата постоянна станция за електромобили в Бургас бе открита през март м.г. Тя е изградена в рамките на общинския паркинг на ул. „Гурко“ в морския град. С едно зареждане, според мощността и батерията на автомобила, шофьорите могат да изминат между 80 и 120 километра разстояние. Друго предимство е, че електромобилите паркират безплатно в синята зона.

При хубаво време станцията на ул. “Гурко” се зарежда със соларни панели, а през останалото - с електричество от конвенционален източник. Близо 20 са електроавтомобилите в Бургаско.