Руският газов гигант „Газпром” е подписал споразумение с компанията Южен поток транспорт (South Stream Transport B.V.) за конфиденциалност за изпълнението на проекта за строителство на морски газопровод от Русия към Турция през Черно море.

Това съобщава ТАСС, позовавайки се на информация на руската компания.

Съветът на директорите на „Газпром” прие решение да гарантира защита на получената взаимна информация, която представлява търговска тайна, с цел изпълнението на проекта за изграждането на морски газопровод от Русия до Турция през акваторията на Черно море”, се посочва в комюнике на „Газпром”.
Договорът е със срок на действие до 2021 г.

Съветът на директорите на „Газпром” е одобрил сключване на споразумение с проектната компания Южен поток транспорт за прекратяване на действието на договора за поръчителство спрямо задълженията на „Газпром експорт” по споразумението за транспорт на газ от 2 октомври 2013 г.

Вчера руският газов концерн обяви, че разтрогва договора за „Южен поток”. Газопроводът, на стойност
15,5 млрд. евро, трябваше да доставя в Европа 67 млрд. куб метра газ годишно.
„Южен поток транспорт” бе създадена за строителството на морската част на "Южен поток". Но след решението на „Газпром” да прекрати проекта, руският монополист изкупи дяловете на италианската Ени (Eni), френската ЕдФ (EdF) и германската Винтерсхал (Wintershall) в проекта.