Морските ни курорти са пълни с туристи, а в добрите хотели през юли и август вече няма места, показа проверка на “24 часа” в най-посещаваните точки на север и юг. Морето е чисто, убедили са се българите и чужденците, които вече почиват въпреки слуховете за замърсявания след взрива на украинския язовир “Нова Каховка”.

Дъждовете са отклонили само малко индивидуални туристи

в първите дни на юли, но няма нито една отказана резервация от големите групи от Германия, Великобритания и скандинавските държави, категорични са в туристическия бранш.

Калин Сутев, шеф на българското представителство на най-голямата немска агенция, разказа, че всеки ден праща в Германия актуалната информация на българското екоминистерство за липсата на каквото и да е замърсяване.

“Варненският Институт по океанология ще подготви доклад с научни обяснения защо е невъзможно водите по Българското Черноморие да се замърсят. Не само аз, но и останалите колеги, които работят с Германия, Великобритания и скандинавските държави, не отчитаме анулиране на резервации, там вярват на институциите”, посочва Сутев.

Видимо в Слънчев бряг не личи да има отлив на туристи, алеите са пълни с летовници.

По централната и крайбрежната улица е пълно с хора поне до полунощ, видя и екипът на “24 часа”.
Студеният юни не се е понравил на туристите, но сега хотелиерите обаче се надяват курортите
да се напълнят и да наваксат изоставането.

С изключение на уикендите по-слаб засега е сезонът в Созопол.

“По-слаб старт на сезона от 10 години не е имало. Причините са комплексни, но това, което ние сами си правим, друг не може да ни го причини. Вече очаквам не крави, а да се окаже, че и украинци с канута излизат на бреговете ни”, разказва с ирония Ангел Божидаров, собственик на семеен хотел в Черноморец.

Не може на 100 метра бягане още на старта да си изостанал с 10 метра

и после да финишираш първи, образно описа ситуацията хотелиерът.

“Трудно ще наваксваме изоставането на сезона. Повратна точка може да се получи, когато държавата, целият бранш и обществото започнат да излъчват позитивни новини”, казва кметът на Приморско Димитър Германов.

Хотелиерите са оптимисти, че през втората половина на юли и август курортите по Южното Черноморие ще са още по-добре.

В Бургас например плажовете се пълнят от сутрин до вечер, а през уикендите след 10 часа трудно се намира свободен чадър.

По Южното Черноморие отново е пълно и с руснаци, които са собственици на имоти. Те летят до Истанбул, за да дойдат до България. Тази години брoят им е повече от миналото лято. Една от причините е, че предпочитат да си изкарат почивката у нас.

“Сезонът върви нормално. Отменени резервации има, но броят им не е драматично голям, колкото някои се опитват да го представят. Отказите са предимно при индивидуалните пътувания, а не при групите. Всякакви туристи има - англичаните и поляците са доста, има и румънци", коментира реалистично председателят на регионалната туристическа камара в Бургас Диляна Цонева.

Тя очаква дори и туристи от Испания след откриването на редовна линия от Мадрид до Бургас.
Цонева съветва да има фокус върху позитивното, защото туризмът не е само за хотелиери и ресторантьори, а за всички.

Според нея по-слабият старт на сезона не се дължи само на новините от “Нова Каховка”, а на редица други причини - лошото време през юни, инфлацията и по-скъпите самолетни билети.

И на север, и на юг хотелиери са на едно мнение, че отлив на западни туристи няма. Има по-малко българи

и румънци, които са се поддали на лъжливи информации за замърсяване

на морската вода, казва Иван Грошев, председател на Асоциацията на инкаминг агенциите във Варна.
Намаление на резервации имало и от чехи, словаци, молдовци. Но при поляците, които бележат бум на българското море през последните години, пазарът е стабилен.

Имало отлив на резервации от визовите пазари. От бранша посочват, че полети от Саудитска Арабия и Иран не можали да се осъществят. Проблемът не бил нов, но тази година е задълбочен заради желанието на България да влезе в Шенген и затягането на издаването на визи за тези националности.

В курорта Албена замерват водата всеки ден и не откриват замърсяване. Дори отчитат, че сезонът е по-добър от миналата година. И там няма отлив от туристи от Западна Европа, бавят се българи и румънци.

Нашият хотел е пълен колкото другите лета, не се оплакваме от отлив на туристи, каза директорът на голям хотел в Златни пясъци.

Фалшивите новини дават отражение, но морето ни като че ли никога не е било по-чисто от сега,

твърди зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов.

За да го докаже, той в четвъртък по примера на министъра на туризма Зарица Динкова ще се изкъпе на плажа в Слънчев бряг. Подобни действия замисляли и други хотелиери, за да покажат, че водата е чиста.

“Не се поддавайте на внушения, които вредят на страната ни, която има много врагове в този бранш”, допълва Налбантов. И в този дух припомня, че българското крайбрежие е най-голямата банка за йод в света, който е здраве.

Субективните впечатления на туристи са за наистина необичайно бистра вода. Вероятната причина било хладното време.

Преобладаващите цени в ресторантите са 8-15 лева за салата, колкото е и във вътрешността на страната.

Таратор за 20 лв. бил екзотика

Цена от 19-20 лева за таратор по морето била екзотика, масово се предлага за 5 лева, обясняват ресторантьори и хотелиери. Това е изолиран случай и не бива да се спекулира с него, твърди Марин Сотиров от Сдружението на заведенията в България.

Бих искал да има ресторанти, които да предлагат и по-скъп таратор, стига да го поднасят на необходимата висота и да има кой да го купи, допълни Сотиров. Той смята, че като цяло цените по заведенията на морето са най-добрите, които могат да бъдат предлагани.

Покрай инфлацията обаче те чувствително са се вдигнали. С изключение на Бургас по курортите таратор под 5 лв. трудно може да се поръча, толкова върви и най-евтината пилешка супа. Обяснението - калкулирали се не само кисело мляко, вода и краставици, а и цената на работната ръка, която става все по-скъпа, обслужването, режийните разходи.

Порция цаца за 5 лв. отпреди една година вече е спомен и сега струва 8-9 лв. Сафридът е от 13 лв. нагоре, а кебапче или кюфте на скара масово са по 3 лв. Шкембе чорбата е 6-7 лв., някъде стига и до 10 лв. в зависимост от категорията на обекта, а шопската салата е 9 лв. в ресторантите.

По-евтина може да се намери само в кварталните капанчета в Бургас, но в курортите е около 10 лв. Кафе на централни места или с гледка към морето под 3 лв. рядко може да се поръча. Фрапето е 6 лв. Българска бира в ресторантите под 5 лв. няма.

“Не съм съгласен с постоянното сравняване на цените в България и Гърция”, казва Димитър Германов, кмет на Приморско.

Според него по курортите ни има цени за всеки джоб, не можело скъпотията от един ресторант да се отъждествява с цялото Черноморие.

Като цяло нормален обяд за двама с бира някъде може да излезе 50 лв., но в класен ресторант ще надхвърли 100 лв.