Цената на дизела падна под тази на масовия бензин А-95, показва проверка в няколко от големите вериги бензиностанции у нас през почивните дни . Веригите са само три, като разликата между двете горива е не повече от 1 стотинка.

В останалите обекти дизелът, който доскоро беше с 30-35 ст. на литър по-скъп, отколкото бензина, напоследък поевтинява силно и е ако не по-евтин, то поне на почти една и съща цена с бензина.

За последен път дизелът е струвал значително по-евтино от масовия бензин А-95 през 2015 г. Тогава обаче това се дължеше на международните котировки на бензина, които значително се повишиха в рамките на няколко месеца. Според експерти в момента не се случва нищо особено, просто дизелът винаги има тенденция да вдига цената си по-силно през зимата, когато потреблението му е по-голямо. Тогава търсенето на бензин спада и премиите, които рафинериите начисляват върху себестойността на горивата при продажбата им, стават по-ниски за бензина, отколкото за дизела. В навечерието на отпускарския сезон става обратното. “Има спад на цените на горивата като цяло, привидно пазарът е спокоен

с тенденция към понижение”, каза през почивните дни Живодар Терзиев, председател на Българската петролно-газова асоциация. Той подчерта, че в момента стойността на горивата по бензиностанциите в България е като през 2021 г. и в началото на 2022 г. и каза, че вероятно най-лошото в ценово отношение вече е отминало.