Нов акцизен календар за цигарите, предложен от финансовото министерство гласува на първо четене Народното събрание. Той беше приет със 154 гласа "за".

Предложението, записано в поправките на Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс, предвижда плавно увеличаване на косвения данък за цигарите от 1 март 2023 г. до 2025 г.

Разписани са и конкретни ставки, при които специфичните се вдигат повече от пропорционалните.

Това означава, в следващите 4 години цените на евтините цигари да се вдигнат повече от тези на скъпите. Според експертите на финансите, това означава около 20-30 ст. на кутия за масовите цигари, а в хазната се очакват над 600 млн. лв. след новото облагане.

Графикът за вдигането на акцизните ставки и предложените им размери предвиждат всяка година налогът за цигарите да се увеличава средно с около 5%, което означава нарастване на цената на кутия с около 20-30 стотинки. За тютюна за пушене нарастването на акциза е с по 10% годишно.

Предложението мина без дебати в зала, а шефът на бюджетната комисия Петър Чобанов предложи срокът между двете четения да е 5 дни, за да съвпадне разглеждането с останалите данъчни закони, след което да се премине и към гласуване на удължаване на държавния бюджет