„Виваком” вдига цените на месечните абонаменти за всяка услуга с до 1 лев с ДДС от февруари тази година. Операторът уведоми клиентите си с персонални съобщения, а също така публикува информация и на сайта си. Това става след като през декември Комисията за защита на потребителите забрани със заповед на другите два мобилни оператора А1 и „Теленор” да увеличат таксите на услугите, които предлагат.

На брифинг днес министърът на икономиката Корнелия Нинова обясни, че заповедта не засяга „Виваком”, защото са поискали увеличение само за 2021 година и това е залегнало в договорите с поребителите, докато другите два оператора са поискали увеличение за две години със задна дата, което не фигурира в договорите с клиентите и е нелоялна търговска практика. А1 и „Теленор” обжалват заповдета на КЗП, но до произнасянето на съда тя е в сила и те не могат да увеличават цените на абонаментните такси.

Потребителите на Виваком получиха съобщения от оператора, че от февруари тази година абонаментните планове за различните услуги поскъпват. На сайта си мобилният оператор уточнява, че промените на месечните абонаменти ще бъдат минимални и няма да надвишават натрупаната инфлация за 2021 г. При набиране на кол цетъра на доставчика на мобилни услуги потребителите получават първо информация за предстоящото поскъпване.

Потърсихме по-подробна информация за какво увеличение точно става въпрос.

Информацията бе потвърдена и от министъра на икономиката Корнелия Нинова.На брифинг тя обясни, че заповедта засяга само Теленор и А1, тъй като при тях е установен опит за нелоялна търговска практика.

Причината е да го определим така е, че Теленор и А1 поискаха увеличение на таксите за две година със задна дата - 2021 и 2020 г. Те нямат право на това, защото в договорите, които са подписали с потребителите пише, че имат право само един път за една година да вдигат таксите. А те се опитаха и за 2021 и 2020 г. назад. Това е незаконно. Издадохме заповед, с която забранихме това да се случва и тази заповед я въведохме в така нареченото предварително изпълнение, тоест тя важи. В момента не могат да увеличат и с една стотинка таксата. Виваком не подлежи на тази заповед, тей като са поискали увеличение само за 2021 г. А това в договорите с техните потребители е допустимо и потребителите са се подписали, че са съгласни.

Корнелия Нинова каза още, че Теленор и А1 обжалват заповедта на КЗП по съдебен ред. До излизането на решението на съда, заповедта остава в сила.