Светът изпраща една доста противоречива и спорна 2021-ва година, преминала под знака на коронавирусната пандемия. Въпреки това обаче годината далеч не бе толкова лоша за финансовите пазари, като водещите световни индекси продължиха с ръста си от миналата година и достигнаха нови исторически рекорди.

Суровините се възстановиха, като много от тях също достигнаха най-високите си нива, а петролът и златото достигнаха нива невиждани от няколко години насам.

Криптовалутите безспорно бяха в центъра на вниманието, като биткойнът поскъпна с над 70%, а други по-малки дигитални токени регистрираха трицифрени процентни ръстове, достигайки невиждани в историята си нива.

Сега всички погледи на инвеститорите са насочени към следващата година. По традиция, в края на годината ще се обърна към всичко най-лошо, което може да се случи, или така наречения от мен "апокалиптичен сценарий". За щастие прогнозите от миналата година не се сбъднаха.

Ето и за какво трябва да стискаме палци да не се случи и през следващата година:

Пандемията излиза от контрол

Започваме с най-страшното за инвеститорите. Коронавирусът мутира и се появява нов щам, който не само се разпространява по-бързо и е по-смъртоносен, но в същото време до голяма степен заобикаля защитата на разработените досега ваксини. Това води до нови блокировки в световен мащаб, загуба на БВП, проблеми с доставките на стоки, по-висока инфлация и безработица. Казано по друг начин - възможно най-перфектната буря за пазарите и икономиките по света.

Централните банки правят грешка

До голяма степен последствията от предходните вълни на пандемията бяха овладени благодарение на бързите, агресивни и адекватни мерки от страна на централните банки. Сега обаче в условията на завишена инфлация, която вече не се определя от Фед като "преходна", централните банки нямат боеприпасите да се справят с ново влошаване на ситуацията и потенциално ускорявана на ръста на потребителските цени при нови блокировки.

Дори и да не видим влошаване на коронавирусната криза, пътят на политиката на централните банки по света е само една - към затягане на финансовите условия. И тук има големи възможности за грешки - както по отношение на по-бързо от необходимото повишение на лихвите, което може да инициира сериозен финансов стрес, така и по отношение на по-бавни от необходимото мерки за ограничаване на инфлацията. Неадекватни централни банки, или такива, които се поддават на политическо влияние (пример с Турция), могат да нанесат сериозни щети, както на икономиката, така и на финансовите пазари.

Китай изпада в сериозна дългова криза и повлича целия свят

Обикновено не сме свикнали Китай да повежда в някои отношения, като например да е в основата на нова световна дългова криза. Но Китай вече не е този Китай отпреди десетилетие. Страната е ключова за световната доставка на суровини и стоки в много индустрии, като заема значителна роля в световната икономика и търговия благодарение на своя размер и високи темпове на ръст, на които инвеститорите са свикнали да разчитат.

Но страната може сериозно да се "пропука" по направление на имотния си сектор, който е изключително нагорещен. Потенциален фалит на водещия строителен предприемач в лицето на Evrgrande може да се прехвърли и да засегне не само други компании от сектора, но също така и други силно задлъжнели сектори в страната, което да е "пламъчето", което да подпали и световна дългова криза, по подобие на случилото се през 2008-ма година в САЩ.

Криптобалонът се пука

Все повече стават експертите, които говорят за "крипто балон". Когато става въпрос за криптовалута, финансовият съветник Райън Пейн се съгласи с милиардера Чарли Мънгър, когато каза: "Тази ера е дори по-луда от ерата на дотком".

"Цялото това нещо с биткойна — цялата тази криптовалута — е един от най-големите балони някога", каза Пейн, президент на Payne Capital Management, пред Yahoo Finance. "Мисля, че балонът в крайна сметка ще се спука. Ще бъде грозно", добави той.

Глобалният крипто пазар "е някъде над 2 трилиона долара. Когато балонът на dot-com се спука, тези дотком акции струваха около половин трилион долара. Коригирана с инфлацията тази сума е като 1 трилион долара в днешни долари. Повечето от тези акции станаха безполезни впоследствие", — каза Пейн.

Мнозина биха се съгласили, че 2021 г. се превърна в годината, в която крипто се превърна в мейнстрийм. Големите банки наемат крипто таланти, а такива като Goldman Sachs (GS) дори проучват заеми, подкрепени от биткойн. Да не говорим, че все по-голям брой компании са по някакъв начин изложени поне към биткойн, включително Facebook на Meta (FB), Square (SQ), Tesla (TSLA) и MicroStrategy (MSTR), наред с други.

"В края на деня ние не го използваме за толкова по-комерсиална употреба. Просто повече хора спекулират и мисля, че е много аналогично на това, когато технологичният балон се спука или се върнете към балона на жилищата... където всички бяха замесени", каза Пейн.

Задълбочаване на конфликтите между САЩ и Китай

През първата година на управление на Байдън видяхме, че позицията му спрямо Китай далеч не е много по-различна от тази на неговия предшественик. И това създава допълнително напрежение между двете суперсили. Повишаване на напрежението може да доведе до сериозно забавяне на възстановяването на световната икономика след пандемията.

Байдън до момента изпълнява обещанията си, че ще следва политики насочени към китайските практики на "злоупотреба" от страна на Китай като "кражба на интелектуална собственост, дъмпинг на стоки, незаконни субсидии за корпорациите".

От друга страна Китай предприема ответни действия, като призова своите компании да не се листват на щатските пазари и някои листнати там компании да се делистнат. Истината е, че напрежението между САЩ и Китай може да ескалира много бързо, като за това свидетелства и бойкота от страна на САЩ на зимните олимпийски игри в Пекин.

Липса на купувачи за американския дълг

Дефицитът в САЩ може да се увеличи много повече след приемането на фискалните пакети на Байдън. Допълнителните разходи за финансиране на пакета ще трябва да дойдат от издаването на повече американски държавни ценни книжа - но това повдига въпроса кой ще ги купи, особено като се има предвид влошената политическа позиции с Китай, който преди беше най-големия купувач на държавни ценни книжа. Вместо това, сега Китай намалява позициите си.

Докато американската икономика лека полека се лекува, разходите за справяне с пандемията все още се трупат. И докато частните чуждестранни инвеститори продължават да купуват държавни ценни книжа, това не е достатъчно, за да се компенсира анемичното търсене на официалните институции.

Според експерти дългът на САЩ е нараснал до ниво, което не е наблюдавано от края на Втората световна война.