През следващата година световната икономическа продукция за първи път ще надхвърли 100 трилиона долара, а на Китай ще му отнеме малко повече време, отколкото се смяташе досега, за да изпревари САЩ като икономика номер 1. Това показва доклад от неделя, цитиран от Ройтерс.

Британската консултантска компания Cebr прогнозира, че Китай ще стане най-голямата икономика в света в доларово изражение през 2030 г., две години по-късно от прогнозите в миналогодишния доклад на Световната икономическа лига.

Според Cebr през следващата година Индия ще изпревари Франция, а през 2023 г. - Великобритания, за да си върне мястото на шестата по големина икономика в света.

"Важният въпрос за 2022 г. е как световните икономики ще се справят с инфлацията, която в САЩ вече достигна 6,8%", каза заместник-председателят на Cebr Дъглас Макуилямс.

"Надяваме се, че една сравнително скромна корекция на посоката ще доведе до контрол на непреходните елементи. Ако това не се случи, тогава светът ще трябва да се подготви за рецесия през 2023 или 2024 г.", посочи той.

Докладът показва, че Германия е на път да изпревари Япония по отношение на икономическото производство през 2033 г. Русия може да се превърне в икономика от глобалния топ 10 до 2036 г., а Индонезия изглежда на път да заеме девето място през 2034 г.