Служебното правителство управлява страната в условията на една от най-тежките кризи с енергийните цени в Европа през последните години. Това каза в интервю за БТА служебният министър на енергетиката Андрей Живков.

Той счита, че с програмата за компенсиране на бизнеса в размер на 110 лева на мегаватчас е отговорено адекватно на предизвикателствата. Сега парламентът може да надгради постигнатото с нови мерки.

Друго сериозно предизвикателство в работата на служебното правителство, на което то е успяло да отговори, е внасянето на Плана за възстановяване и устойчивост в ЕК, допълва министър Живков.

Служебното правителство е поставило истинското начало на диалога за това какво е бъдещето на въгледобивните региони в страната, как те ще се развиват занапред и какви работни места ще създават. Освен това Министерството на енергетиката е разработило и проект на енергийна стратегия на страната - една от основните критики към дейността на ведомството е именно липсата на такава стратегия.
Според служебния министър на енергетиката високите цени на тока сега не са резултат на спекула или на недостатък на дадени правила. Това важи за цяла Европа, не само за нашата страна. Проследявайки фючърсите на енергийните борси се очертава през втората четвърт на 2022 г. да има известно успокояване на пазарите. Но цените едва ли ще се върнат на равнищата си отпреди кризата, прогнозира Живков.

В момента анализираме възможността да предложим на Народното събрание намаляване на ДДС за електроенергията, както и промяна в Закона за енергетиката, според която фондът "Сигурност на електроенергийната система" също да може да се използва за компенсации при такива екстремни цени на електроенергията, заяви министърът. Предвижда се да бъде предложено и разширяване на програмата от 110 лева за мегаватчас в помощ на бизнеса с включването в нея и на мрежовите оператори за техните технологични разходи.

По този начин ще бъде минимизиран ефектът от очакваното увеличение на регулираните цени от 1 януари 2022 г. Намаляването на ДДС за електроенергията, което ще бъде предложено на Народното събрание, също ще има позитивен ефект върху цените, добави служебният енергиен министър.