През август 2020 г. посещенията на чужденци в България са 747.1 хил. или с 67.9% по-малко в сравнение с август 2019 година. Данните са на НСИ и отразяват икономическия ефект от Covid-19.

Срив е регистриран и при пътуванията с цел : „почивка и екскурзия“ - с 81.6%, „служебни“ – с 60.6%, и „други“ (вкл. гостувания и транзитни преминавания) - с 47.6%. Транзитните преминавания през страната са 50.4% (376.4 хил.) от всички посещения на чужденци в България.

На този фон курортният комплекс "Албена" приключва летния сезон на загуба. Това се случва за първи път в 52-годишната история на комплекса, предават местни медии.

Въпреки че това лято рекорден брой български туристи са посетили курортите ни, те не са успели да компенсират загубите от чужденците, летуващи у нас. Една от основните причини за слабия сезон, отчетен в курорта е изтеглянето на немски туристи в средата на август, от които "Албена" губи цели 6 милиона лева.

Отпаднали са и договори за групово летуване на 3 000 туристи от Турция и 1000 немски тенисисти, заради които спортната база е увеличила капацитета си с 3 нови корта. Предплатените 2 милиона лева резервации са отсрочени в края на настоящия сезон или за следващата година.