Председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев предрече трета и най-страшна криза за България след пандемичната и политическата - икономическа.

"Може би България би имала имунитета да се пребори с всяка една поотделно криза, ако не бяха другите две. Това ме кара да съм изключително внимателен в оценките и в изчезващия ми оптимизъм", каза той.

Радев показа данни, които според него, ясно чертаят началото на последната криза. БСК е изследвала нагласите на българите за покупка на ново жилище или построяване на такова, които сочат, че за тази година през юни те са били минус 90 или ако за миналата година 1000 човека са искали да инвестират в недвижимост, сега те са 100, обясни Радев пред bTV.

Има ръст на заплатите, но в държавната администрация той е над 6%, докато в частния сектор е 5,7%. Председателят на БСК коментира и данните за заетите лица, които за юли месец са със 111 хиляди по-малко от миналата година. Но според Радев е можело и повече да са, ако не са били икономическите мерки през пандемичната криза у нас.

С 10% са се увеличили и лошите кредити, както и има увеличение на отваряне на депозитите, което говори за очакване от страна на хората на криза през септември и октомври. Просто хората не са сигурни, че ще запазят работните си места и свиват потреблението до минимум, коментира Радосвет Радев.

По думите му мярката 60/40 е категорично успешна от гледна точка на това, че тя не е мярка за бизнеса, а такава за запазване на заетостта. Но това, че все пак има 111 хиляди безработни, от друга страна сочи, че мярката не е универсална.