В Бургаска област всеки, който има симптоми или съмнение, че е носител на COVID-19, вече може да си направи доброволно PCR тест в единствената акредитирана лаборатория в областния център, съобщава Нова тв.

До момента пациенти или контактни на болни имаха възможност да се подложат по собствено желание единствено на тест за антитела.

Секретът от носа се взема от обучен лаборант в една от петте сертифицирани в страната лаборатории. „Пътят на пробата от вземането ѝ до изследването ѝ е в рамките на около 10 минути т.е. твърде кратко време, което, разбира се, е една предпоставка за запазване на вирусните частици”, каза вирусологът от медицинска лаборатория „ЛИНА” д-р Татяна Николова.

Пробите пристигат в лабораторията при поддържане на необходимата температура.

„След като пробата пристигне при нас постъпва в бокса и следва нейната първоначална обработка, т.е. подготовката за автоматичната екстракция на РНК”, обясни биологът Красимира Чернаева.

Чрез обработването на пробите в Бургас, значително се скъсява и времето за поставянето на диагнозата. „Автоматизираната работа е около 3 часа. 1 час за екстракция, 2 часа за самата real-time PCR диагностика”, добави д-р Николова.

В лабораторията едновременно могат да бъдат тествани 192 проби в двата апарата, всеки от които може да поеме по 96 проби. Работещите във вирусологичната лаборатория са преминали специално обучение в Института по заразни и паразитни болести.

„Има си специфики, но тогава, когато човек е мотивиран и има желание, което е най-важно, нещата се получават”, казва биологът Виктория Пенева.

Въпреки че са в досег със заразата, лабораторните специалисти, работещи на първа линия, са спокойни. „Взели сме в лабораторията всички предпазни мерки, така че се чувстваме спокойни за нашата безопасност”, посочи Чернаева.

Както вече съобщихме, проби за real-time PCR теста се вземат в манипулационната на „ЛИНА” в гр. Бургас, бул. „Демокрация" №67 от 07:00 ч. до 15:00 ч. в дните от понеделник до петък. В същата манипулационна, която е отделена само за това, се вземат и проби за бързия тест за IgM и IgG антитела срещу SARS-CoV-2.