"Самото влизане във валутния механизъм е само билет, за да влезем в представлението. Колко дълго ще престоим там, е друг въпрос. Процесът по присъединяване към еврото е по-важен от резултата", заяви банкерът Левон Хампарцумян по повод заявлението на премиера Бойко Борисов, че управляващите няма да насилват влизането на България в чакалнята за еврозоната, защото народът не е абсолютно убеден.

По думите му самият този процес по присъединяване означава подобряване на процеси, подобряване на икономиката и всички други показатели, които ще ни позволят да се чувстваме комфортно, когато приемем еврото. По думите на Хампарцумян, еврото не е виновно за вдигането на цените. Той посочи, че от 60-те години цените много са се вдигнали. „Не може икономиката да расте, заплатите да растат и цените да не се вдигат. Ако икономиката е устойчива, хората имат работа, квалифицирани са и им плащат добре, паралелно с това трябва да растат и цените”, обясни финансистът в предаването „Референдум” по БНТ. „Влизането в чакалнята на еврозоната означава процеси на банков надзор, процеси в икономиката, които са по-близо до практиките в най-развитите страни в ЕС. Повече ред и повече подкрепа при някакви неблагоприятни условия в развитието на икономиките. Влизането в чакалнята играе стабилизираща роля. Лихвите могат да бъдат относително по-ниски, ако сме част от еврозоната.

В зависимост от големината на една икономика, лихвите в еврозоната са различни. Влизането в еврозоната не трябва да се фетишизира. То ще даде незабавен икономически резултат на икономически активни хора. Но като цяло индиректният ефект хората ще бъде, че ще работим в по-стабилна среда”, обясни Хампарцумян. Според икономиста Владимир Каролев билета за влизането в еврозоната сме го подписали отдавна. „С подписването на договора за присъединяване към ЕС сме се съгласили. Ако кажем еднозначно, че никога няма да въвеждаме еврото, означава, че когато сме влизали в ЕС, не сме гледали какво сме подписвали”, заяви той. По думите му, някои от условията за влизане са странни. „Провал на парламента, на тези, които са вкарали текста. Начина, по който решиха да променят законовата рамка, беше лош. Обясненията след това също бяха много лоши”, посочи Каролев. Икономистът отбеляза, че покрай приемането на еврото има много митове, един от които - че ще се качат сериозно цените. „Ние сме във валутен борд и с фиксиран курс от 1997 г. Един от проблемите на регулацията в ЕС, е, че ЕRМ 2 е направен за държави с плаващ курс. А ние сме с фиксиран курс.

„Трябва да говорим при какви условия трябва да въведем еврото – дали да влезем на сляпо, или да поставим и някои наши условия. Ако общественото мнение е, че не трябва да приемаме еврото, трябва да има друга дискусия – дали да сме с фиксиран курс, или не. Аз съм за влизането в чакалнята, но да не бързаме да излизаме от нея. Ако ЕС тръгне в погрешна посока, можем вечно да стоим там”, коментира още Каролев. „Не се притеснявам за стойността на лева. Хората уж не искат да влизат в еврозоната, но си сменят парите в евро. Няма никакъв риск в обозримо бъдеще (4-5 години) да влезем в еврозоната. И в този период курсът ще бъде същият”, подчерта той.