Анализатори не очакват реални резултати от обявената от главния прокурор Иван Гешев вчера ревизия на приватизацията от последните 30 години.

Финансистът Емил Хърсев коментира пред Нова телевизия стъпката като "поредната екранизация" на класическата пиеса "Ромео и Жулиета". Мика Зайкова от КНСБ заяви, че се надява поне на порицание, а и би била удовлетворена от такъв развой. И двамата по никакъв начин не очакват да бъдат върнати пари в държавата или в ръцете на българския народ. Мика Зайкова заяви, че Гешев трябва да вкара в затвора поне един министър-председател и посочи като имена и Иван Костов и Симеон Сакскобургготски, както и неговия финансов министър Милен Велчев. Въпреки това и тя, както и Емил Хърсев са песимисти, че това ще се случи.

Според Хърсев е много малко вероятно да има присъди, но поне обвинителни актове могат да се напишат. По-обнадеждаващо е да могат да се формират обвинения спрямо държавни служители, които не са упражнили съответния контрол върху изпълнението на приватизационната сделка.

И икономистът Красен Станчев, който беше в студиото на БиТиВи, също е песимист по отношение на крайния резултат от проверката. Той припомни и че предишните главни прокурори - Сотир Цацаров, а и Никола Филчев - са се заели с такава дейност. Заради изтекла давност обаче досъдебни производства за тези сделки така и не започнаха. Така и може да се случи и в момента, е предвиждането на Станчев. Той припомни и оправдателните присъди по сделките "Каолин" и винпром "Дамяница" на Иво Прокопиев и Александър Божков.

Красен Станчев посочи обаче, че всички ревизии започват след 1991 г., а е интересно да се погледне и в предходните години - от времето на Луканов. "Там също има много интересни приватизации, някои от които много успешни", коментира икономистът Красен Станчев. Почти няма случай, в който нещо да се е оказало извън закона, включително работническо-мениджърската приватизация", коментира още икономистът. Той допълни още, че темата за приватизацията на "Кремиковци" е много важна, защото показва, че проблемът започва 1965 г., а не 2020-а.

По думите му България е страната с най-много приложени схеми за приватизация. "Няма схема, която е измислена от икономисти, която да не е приложена у нас", допълни Станчев.

Той обаче зададе и въпроса защо ДАНС да проверява едни 10 000 сделки, а да не се занимава с други неща, които са по-важни и са в настоящето. Освен това същото ще прави прокуратурата и правните отдели на отделните министерства.