ГЕРБ отново ще търси политически консенсус за отпадане на забраната за оповестяване на данни от социологически проучвания в деня на изборите. Идеята ще се обсъжда на следващите заседания на работната група в парламента, която трябва да събере предложения за промени в Изборния кодекс, обяви пред "Дневник" председателят на правната комисия Анна Александрова от ГЕРБ.

Миналата година ГЕРБ се опита да събере подкрепа за отпадане на забраната, но предложението бе отхвърлено на второ четене. Дори се стигна до по-строга забрана - медиите да не могат да публикуват такива данни и в социалните мрежи, която бе подкрепена от ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти". По неофициална информация част от патриотите и сега искат още по-строга забрана.

Следващата седмица работната група ще обсъди проблемите с т.нар. мъртви души в изборните списъци, но партиите засега не показват воля за въвеждане на активна регистрация за гласуване. Имало два варианта за актуализиране на списъците - на база на гласувалите на последните парламентарни избори, след което да има допълнително записване, или след преброяването на населението догодина.

Следващата тема, по която ще се търси консенсус, е гласуването и отчитането на резултата с машини. По неофициална информация ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС са по-склонни да се обединят около вариант, в който се гласува с хартиени бюлетини, но резултатите се отчитат със сканиращи устройства.

Работната група ще обсъжда още как да улесни работата на избирателните комисии и специално тази на секционните. Друга тема за работа били санкциите срещу купуване на гласове.