Нов скандал! Българска изложба в Лувъра щяла да ни представя като "европейска Турция"

img

Скандал се заформя около трета българска изложба в Лувъра - експерти се противопоставят на темата и не са съгласни експозицията да бъде представена в отдел "Ислямско изкуство" в музея. Според професор Емануел Мутафов, директор на Института за изследване на изкуствата при БАН, България ще бъде представена като „европейска Турция”. Днес министърът на културата Боил Банов обаче определи тези твърдения като несериозни. Попитан дали го притеснява, че ще изложбата ще бъде в ислямския отдел , министър Банов отговори: "Аз не съм ксенофоб. На този въпрос даже не искам с подсмихване на отговоря, защото ще бъде несериозно. Надявам се, че всички ние не сме ксенофоби, това е част от нашата история. Като говорим за 16-18 век ще има много неща, свързани с исляма, ще има и много неща, свързани не само с исляма. Това е нашата история, това са ценности, които се пазят в нашите библиотеки и музеи, в православната църква и т.н.", коментира Банов.


2 коментара

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

2 Коментара

 •  
  Дона
  2020-02-07 21:54:05

  Това са пълни безродници! Кога по нашите земи е имало исламско изкуство? Ако ги чуят възрожденците ни, ще се обърнат в гроба!

 •  
  Вал
  2020-02-07 20:48:31

  Ей, предатели, не се подигравайте с нас! Не искам да имаме, нищо, ама нищо общо с мюслитата! Не ни свързвайте с тези ориенталци!

Най-новото

Актуални теми

Касапница на пътя Бургас-Созопол

Има ли коронавирус в Бургас?

Задържан за 2 кг. кокаин в Бургас