След като парламентът прие предложението на лидера на НФСБ Валери Симеонов и реши, че лотарийни игри вече ще бъдат организирани само от държавата, БСП поиска да се забрани напълно рекламата на хазарта.

Поправката ще бъде внесена между първо и второ четете на промените в Закона за хазарта.

Според червения депутат Румен Гечев, след като нещо е във вреда за обществото, то трябва да бъде ограничено.

"Ние казваме всяка реклама. Нашето послание е много ясно, ние не искаме да се рекламира нещо, което до какво води – взимат се парите от бедните, които се надяват да си купуват надежда и отиват в определени хора. Виждате какви са хората", мотивира се той.

Българинът не разчита на заплата, търка все повече билети
Преди да бъдат приети новите текстове от Закона за хазарта и Валери Симеонов внесе нови поправки.

Той иска да бъде забранено организирането на хазартни игри в жилищни сгради с режим на етажна собственост без нотариално заверено писмено съгласие на всички собственици на самостоятелни обекти в тях.

В мотивите си той посочи, че в момента има "противоречивата съдебна практика" относно това как да се разкриват обекти, в които се организира хазарт, в жилищните кооперации.

В някои съдебните решения се приема, че за израза "съсобствени обекти" трябва да се приема определението в Закона за устройство на територията и става въпрос за сгради с режим на етажна собственост. Т.е. необходимо е съгласието на всички собственици на жилища в даден блок. Други съдебни състави обаче приемат, че в даден обект в жилищна сграда може да се организират хазартни игри само със съгласието на неговия собственик, стига да не се използват общи части от сградата.

За да бъде избегнато такова противоречиво прилагане на закона, Валери Симеонов и съпартиецът му Християн Митев предлагат да бъде записано, че е нужно съгласието на всички собственици на имоти в дадена жилищна сграда.

"Смятаме, че щом е забранено организирането на хазартни игри в училища, за да бъдат предпазени децата и младежите, то в още по-голяма степен това следва да се отнася и за техния дом", посочват депутатите в мотивите си за предложението.