Днес в 18.00 часа на пристанище „Варна-Запад“ започна товаренето на контейнерите с отпадъци от Италия, които ще бъдат върнати обратно на фирмата собственик за нейна сметка, предаде кореспондентът на БГНЕС.

28 от общо 127 контейнера бяха натоварени на кораб и ще бъдат върнати обратно на изпращача – „Дентиче пантелоне“ от град Салерно, след като Районната прокуратура във Варна даде разрешение за реекспорта им. Транспортирането ще бъде за сметка на италианското дружество.

Първите контейнери от Италия пристигнаха на 9 октомври 2019 г. До 25 ноември миналата година на пристанище „Варна-Запад“ са били разтоварени общо 127 контейнера с временен режим на съхранение до 90 дни. Товарът им бил представен като пластмасови и каучукови отпадъци.

Отпадъците са текстилни, стъклени и дървени и са били предназначени за получателя – „Блацион“ ООД в София, в която участие има македонският гражданин Горан Ангелов, доскорошен директор на депото в Скопие. Отпадъците трябвало да бъдат доставени на площадката на „Траш юнивърс“ ЕООД в град Гълъбово и изгорени в пещите на ТЕЦ-а на „Брикел“ ЕАД.

Тази сутрин под ръководството на Районната прокуратура във Варна звлезе в офисите на „Брикел“ и „Траш юнивърс“ в град Гълъбово. Властите търсеха документи свързани с пристигналите 127 контейнера с отпадъци от Италия.