Търговско споразумение в канадски стил. За това ще настоява Лондон след евроразвода. Сделка, базирана на споразумението СЕТА би била добър изход и за двете страни, смятат на Острова. ЕС от своя страна е готов на подобно, споразумение, но при някои условия.

Търговско споразумение като това между Канада и ЕС иска Борис Джонсън. Това означава търговия без налагане на мита и достъп до европейски обществени поръчки. Европейският съюз е отворен към постигане на подобна сделка, но само ако Лондон спазва европейските изисквания, сред които държавна помощ за бизнеса и опазване на околната среда.

“Не напускаме ЕС, за да подкопаваме европейските стандарти. Няма да участваме в никакъв дъмпинг, независимо дали е търговски, социален или свързан с околната среда“, заяви британският премиер Борис Джонсън, цитиран от BBC.

ЕС започна преговори с Канада през 2009 година, а СЕТА влезе в сила едва през 2017 г., макар и споразумението да не е подписано от всички страни-членки. Търговската сделка обаче не премахва напълно всички мита. Такси остават в сила за стоки като месо и яйца, например.

“Докато не завършим преговорите, препоръчвам да сме готови за всички варианти. Комисията ще продължи да работи с държавите членки и бизнеса, за да бъдат подготвени и за ситуация “без сделка", обяви главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние.