След като промените в Закона за хазарта мина на първо четене, Валери Симеонов обясни, че в него няма пропуск, а става дума за грешно тълкуване от собствениците на хазартни бизнеси.

"Трябва да обясним на хората, че в Закона за хазарта няма пропуск. Той не дава право за различно тълкуване. Това право е узурпирано от въпросния оператор на хазартни игри”, заяви Валери Симеонов пред Нова тв. По думите му, копаниите, организирали лотарийни игри не са платили около 600 милиона лева на година.

"Тези пари са обороти, като по-голямата част от тях фактически са печалба. На база на ниските такси, които са платени, след като извадим тези 15%, остават тези 600 милиона лева, които на практика са годишна злоупотреба. Те не са платени, а е трябвало да се платят. Те са задържани от оператора", обяснява Симеонов.

По думите му е безспорно, че не е упражняван контрол.

"Законът се изпълнява превратно. Той не се прилага така, както е записан. Спестяват се пари, като се плаща по-ниска такса. Комисията по хазарта си затваря очите", казва лидера от НФСБ. Според него няма официална информация колко са произведените талони и колко са продадени.

"Няма информация за количеството талони, които са внесени от Индия, където се печатат, и тези, които са разпространени в търговската мрежа. Пак поради разпоредбите на закона, не ти издават касова бележка, когато си купиш талон за търкане. Самият талон се приема като ценна книга, тъй като той има два защитени знака. От там нататък, в касовия апарат не можеш да засечеш колко точно са продадени. Което дава възможност за мащабни злоупотреби. Данъкът е само една малка част от злоупотребата", обяснява Симеонов.

Той сравни хазарта с наркодилърството и заяви, че още в първия законопроект, който е готвил, е искал да лиши обществото от тази деморализация. Според Симеонов до този момент е имало страх да се започнат действия срещу хора от тази сфера.

Симеонов коментира и изнесените записи от СРС-та, за които се твърди, че се чува разговор на президента Румен Радев с шефа на ВВС. "И двете страни преминават границите на нормалното. От това губи държавността. Не би трябвало да бъдат изнасяни СРС-та в публичното пространство преди да има доказателства и да бъде доказана вина”, заяви Валери Симеонов.

Според него Радев прави оценка на прокуратурата по безпардонен начин. "Той не трябва да бъде толкова категоричен към прокуратурата”, смята лидерът на НФСБ.