Гешев: Протестът вчера беше в интерес на чужда държава, а не на българите

img

Главният прокурор Иван Гешев излезе с остър коментар след насилието над полицаи в София. След нахлуването в понеделник в регионалното министерство, когато двама служители на реда бяха ранени, Иван Гешев коментира, че подобно поведение няма да се толерира. „Българските граждани имат право да протестират и да защитават правата си при една ясно очертана разделителна линия, по-скоро две – стриктно спазване на закона и да защитават собствените си права и интересите на собствената си държава, а не на чужда държава“, заяви Гешев, но не уточни за коя друга държава става въпрос, пише в. Монитор. Официално организатор на протеста заради водната криза в Перник е лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов, за който е публично известно, че е един от големите поддръжници на Кремъл у нас.

Интересна подробност е, че Костадинов се изявява на сайта и на организация „Русофили“, чиито лидер – Николай Малинов миналата година получи обвинения в шпионаж в полза на Русия. Според доказателствата, които тогава държавното обвинение публикува Малинов е бил част от план за вмешателство в българската вътрешна политика и е докладвал за ситуацията у нас в интерес на две организации са със седалище Руската Федерация: "Двуглав орел" и РИСИ. Ментори на плана са били руснака Константин Малофеев и бившият генерал от ГРУ Леонид Решетников, на които беше наложена десетгодишна забрана да влизат в страната. За реализирането на идеята им за преобръщане на геополитическата ориентация на България от прозападна в сателитна на Москва пък аверът на Малинов – банкерът-беглец Цветан Василев прехвърлил на руските си ментори активи за 500 млн. евро, финансирани от КТБ.
Иначе Гешев заяви, че агресията срещу полицията е недопустима и даде пример с държави от Европейския съюз и САЩ, където при подобни безредици и насилие над служители на реда, ответните мерки са доста по-строги. Вече има образувано досъдебно производство, а 4-ма души са задържани. Предстои да стане ясно на колко от тях ще се повдигнат обвинения. „На българските граждани трябва да е ясно, че това да се бият полицаи не е признак на демократичност, както се опитва да се представя. Това, което може да направи прокуратурата, е, стриктно да приложи закона, когато са на лице данни или доказателства за извършено престъпление. Няма да се толерира това да се бият полицаи. Това от една страна се е превърнало в някаква степен в национален спорт, който трябва да спре, за да може тези хора да охраняват правата на българските граждани пълноценно”, заяви още Гешев.1 коментар

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

1 Коментар

  •  
    Marko Petrov
    2020-01-29 00:13:13

    Абе г-н Гешев Вие сте Главен прокурор, та защо не кажете ясно в полза на коя чужда държава е протеста вчера. Отговорете точно каква полза има тази държава от протеста против грешната и престъпна политика на правителството, която не е в полза на България и народа.

Най-новото

Актуални теми

Касапница на пътя Бургас-Созопол

Има ли коронавирус в Бургас?

Задържан за 2 кг. кокаин в Бургас