Прокуратурата разпрати до определени медии информация във връзка със запитването на главния прокурор Иван Гешев да сезира Конституционни съд за това до колко се простира имунитета на президента Румен Радев. От нея става ясно, че атаката към държавния глава е заради съпругата му Десислава Радева.

Към информацията са приложени и аудиофайлове, които също са получени само от определени медии, а не са публикувани с официална информация на сайта на държавното обвинение. Сериозни притеснения предизвикват няколко неща в тази акция.

От информацията на държавното обвинение се разбира, че КПКОНПИ извършва проверка за това как Десислава Радева, преди да сключи брак с Румен Радев, е работела на два щата във ВВС. Друга част от проверката е на каква основание е използвала ведомствена квартира. От пуснатите аудио записи става ясно, че прокуратурата по неясни причини е подслушвала шефа на ВВС ген. майор Цветан Стайков. Подслушването се оказва по искане на ДАНС, но отново не е ясна причината.

Разговорите са три на брой, като първият е между Стайков и Радев. Другите два разговора са между Стайков и мъже, чиито гласове не се разпознават. СРС-то с Радев се разбира, че Стайков го информира за интереса на КПКОНПИ към съпругата му. Държавният глава реагира нормално, като не показва грам притеснение, обяснява че това са глупости и да се предостави цялата информация. От този запис става ясно, че държавният глава по никакъв начин не оказва натиск, а напротив предлага съдействие, като обещава да изпрати експерт, който да съдейства.

От другите два записа става ясно, че хората са притеснени защото не знаят какво се цели с проверката на КПКОНПИ. Любопитна подробност е, че приближеният до депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски сайт „ПИК“ се похвали, че проверката срещу Радева е инициирана по техен сигнал. От публикуван от жълто-кафявия сайт документ, въз основа на който те твърдят че е сигналът им, се вижда, че първата дама носи друга фамилия, т.е. проверката се прави за период, когато тя не е била съпруга на президента, а само негова подчинена. Всички тези факти, за които антикорупционната комисия извършва проверка бяха изнесени в медийното пространство още по време на кандидат президентската кампания на Румен Радев. Именно тогава се появиха и първи снимки на Радев и съпругата му Десислава окачествени от същата медия като тайна любовна афера.


Истинска мистерия обаче остава въпросът защо най-високопоставеният човек във Военно въздушните сили на България е подслушван. Дали това е във връзка със сигнала на ПИК и дали не става дума за грандиозна машинация, сглобена за да може държавният глава да бъде атакуван.

Припомняме ви, че срещу държавния глава вече имаше няколко по ред медийни атака, като всички те бяха отново свързани със съпругата му. Бащата на президента също влезе във фокуса на вниманието покрай леко ПТП. Тогава цялата държавна машина беше мобилизирана да изясни случая, заради съмнения, че е съдействал на бащата един полицай беше уволнен. По късно обаче, ченгето успя да обори тази теза в съда, който го върна на работа. И синът на Румен Радев не беше пощаден от опитите за дискредитирането на президентското семейство. Няколко медии пуснаха фейк новина, че е участвал в сбиване в столично заведение. Това се оказа напълно невярно.

Настоящите атаки срещу Румен Радев започнаха след като той стартира консултации във връзка с промени в Конституцията в частта за съдебната система. От последната акция срещу Радев става ясно, че вече са мобилизирани медии, спецпрокуратура, съдии, които да разрешат СРС-та, КПКОНПИ, ДАНС, а вече и Конституционния съд.

Документите на прокуратурата можете да видите ТУК.