Непушачите да получават два дни повече отпуск от колегите си, които прибягват до тютюна и така си дават почивки. Тази идея е на ВМРО и беше представена от депутата от организацията Александър Сиди.

Предложението за поправката е внесено вече в Кодекса на труда, но тепърва ще се обсъжда с работодателите и синдикатите, като може да стигне и до Тристранката.

„Промените дават възможност на работодателите по тяхно усмотрение да дават до 2 дни допълнителен платен годишен отпуска на служителите си непушачи, с което се опитваме да допълним забраната за пушене на всички обществени места“, обясни Сиди.

Според него е ясно, че пушачите напускат работните помещения през известен период от време и така получават нерегламентирана почивка между 10 – 15 минути на всеки час – два.

Заради това обаче колегите им непушачи били в неравнопоставено положение.

„Служителите, които стоят съвестно на работните си места да имат право на два дни допълнителен отпуск, е и една добра мярка за здравето на хората“, смята Сиди.

Ако някой пушач обаче избягва порока си в работното си време, той може да бъде попадне в категорията на непушачите и също да получи бонус отпуск. Работодателите имат системи да следят своите работници и служители,така че ще е ясно кой пуши и кой не, уверен е депутатът от ВМРО.