Бившият върховен съдия Катерина Сакеларопулу стана първата жена президент на Гърция след гласуване в парламента в сряда, съобщава Euronews. Две опозиционни партии подкрепиха кандидатурата на дясноцентристкото правителството, с което Сакеларопулу събра 261 гласа – доста над изискваните 200 гласа.

Новият президент на страната ще започне 5-годишния си мандат след церемония през март.

Лидерът на опозицията и бивш премиер Алексис Ципрас заяви, че Сакеларопулу е "изключителен съдия" и защитник на човешките права.

Според Аристидес Хацис, професор по право и икономика в Атинския университет, Сакеларопулу ще бъде положителна енергия в гръцката политика.

„Тя е страхотен съдия, отличен балансьор, либерална в най-широкия смисъл на думата“, коментира той, като добави, че именно това е важно за гръцката политика.

Гърция има исторически слабо представителство на жените в политиката на високо ниво, като до сряда всички 18 ръководни позиции, с изключение на една, бяха заемани от мъже.

Според Хацис новият президент на Гърция има потенциала да обедини поляризираните политически системи в страната.

„Тя ще бъде подкрепяна от почти 90% от гръцките депутати. Това е безпрецедентно единодушие за гръцката политическа система. Първата жена президент, широк политически консенсус – това е момент с изключително значение за Гръция“, заяви още той.

Получила образованието си във Франция, експерт по конституционно и екологично право, Сакеларопулу е бивш ръководител на Държавния съвет и върховен съдия от октомври 2018 г.

Тя ще наследи консервативния Прокопис Павлопулос на президентското място след края на 5-годишния му мандат през март.