Лидерът на НФСБ и депутат Валери Симеонов няма да отстъпи от внесените промени в Закона за хазарта, с които се забранява извършването на лотарийни игри от частни фирми.

Пред журналисти в парламента той заяви, че още през 2018 г. е внесъл за разглеждане такъв проект. Сегашният бил още "по-прецизен", "взискателен" и "полезен за държавата".

Според него Комисията за хазарта е сериозно компрометирана в полза на един основен играч в хазартния бранш. По думите му при създаването на изпълнителна агенция цялата отговорност ще падне върху държавата и институциите и тогава няма да има никакво размиване на отговорността.

Валери Симеонов бе категоричен, че не трябва да се забравя основната причина за внасянето на промените през 2018 г. и сега, а именно "масовото съсипване на здравето и имуществото на голяма част от българското общество".

Следствие на угоднически променените закони 2013 г. обществото залитна към хазарта, търсейки решение на своите проблеми, коментира Симеонов, цитиран от БТА. Той припомни, че по Конституция държавата трябва да се грижи за здравето на нацията и за развитието на спорта.

На въпрос дали се притеснява, че ГЕРБ ще размислят и ще оттеглят подкрепата си, Симеонов каза: "Аз правя това, което трябва да направя и отговарям пред собствената си съвест. Колегите от ГЕРБ и от всички останали партии, включително и от БСП, също отговарят пред собствената си съвест".

Относно медийните изявления на управителя на футболен клуб "Левски" Васил Божков и твърденията, че клубът ще фалира, Симеонов посочи, че всяко изказване подлежи на проверка. Той бе категоричен, че държавата няма да допусне ликвидирането на един отбор по финансови причини.