“И други длъжностни лица, не само от МОСВ ще бъдат привлечени под наказателна отговорност за водната криза в Перник.”

Това каза наблюдаващият прокурор Ангел Кънев в събота, след като съдът остави в ареста екоминистъра в оставка Нено Димов. Той бе задържан в четвъртък, а в петък бе обвинен в умишлена безстопанственост заради пресъхналия язовир “Студена”.

До момента събраните доказателства били 59 тома. Разпитите на свидетели продължавали без прекъсване - дори в събота и неделя имало призовани. Предстоял разпит и на Красимир Живков, който отговарял за водите в екоминистерството. Името на заместника на Нено Димов бе най-споменаваното в спецсъда.

Събирали се доказателства и за бившия управляващ ВиК - Перник, каза прокурорът.

Имало “данни за негови неправомерни действия, свързани със стопанисването на ВиК мрежата и изразходването на паричен ресурс”. Затова били назначени експертизи.

“Не можем да повдигнем обвинение, преди да е готова експертизата, която да установи щетата”, посочи прокурор Кънев.

Разпитани били и повече от 10 управители на търговски дружества на територията на т.нар. парк Стомана - Перник, които съобщили, че купували промишлена вода от “Стомана индъстри”.

По делото обаче нямало данни частните платци на ВиК - Перник да са по-некоректни от промишлените, обясни още прокурор Кънев. В томовете с доказателствата имало фактури, от които ставало ясно, че дори дружеството да остане само на частни клиенти, няма да изпадне в несъстоятелност.