Докато съм президент на САЩ, Иран никога няма да има ядрени оръжия. Искам да ви информирам, че американският народ трябва да е много благодарен, че няма американци, които да са пострадали при атаката по американските бази в Ирак, понесени са минимални щети. Това заяви американският президент Доналд Тръмп в обръщението си, посветено на ескалацията на напрежението с Ислямската република.

Американските ни военни сили са подготвени за всички. Иран се отдръпва, което е добре за всички страни и света. Няма загубени животи заради предприетите мерки и системата за ранно предупреждение. Поздравявам американските мъже и жени в униформа, каза още Тръмп. От 1979 година светът толерира Иран. Тези дни свършиха. Иран е спонсор на терора и иска да се сдобие с ядрени оръжия. Ние никога няма да позволим това. "Ние елиминирахме терорист номер едно Касем Сюлеймани. Като шеф на силите силите "Ал Кудс", той е отговорен за едни от най-големите военни престъпления. Той подклаждаше кървави граждански войни из целия регион. Сюлеймани ръководи атаките в Ирак, при които загина един американски служител и бяха ранени четирима военни. През изминалите дни той планираше бъдещ атаки срещу САЩ, но ние го спряхме. Той отдавна трябваше да бъде ликвидиран.

Отстранявайки Сюлеймани, ние изпращаме сериозно послание към терористите. САЩ незабавно ще наложат дигитални и икономически санкции. Действието им ще се запази, докато Иран не промени поведението си. Ракетите, с които ние тази нощ бяхме обстреляни, бяха платени с парите на бившата администрация на САЩ. С парите, които Иран получи за сключването на ядрената сделка със запада - 1.8 милиарда долара. Това много дефектното споразумение и без това скоро изтича. Иран трябва да изостави своите ядрени амбиции и спонсорство на тероризма. Дойде времето Великобритания, Франция, Русия, Китай и Германия да осъзнаят това, да се откажат от споразумението и да започнем работа с Иран за една сделка, която да направи света едно по мирно място. То също трябва да подсигури просперитета на Иран. Тази страна има огромен потенциал. Цивилизованият свят трябва да изпрати ясно послание на Иран: вашата кампания на тероризъм трябва да спре. Призовавам НАТО да се намеси много повече в Близкоизточния процес. Ракетите ни са големи, точни, смъртоносни и бързо. Конструираме и много свръхзвукови ракети. Не искаме да използваме американска сила - американска и икономическа", каза Тръмп.