Държавите в ЕС приеха заключения по Брекзит, започват преговори с Великобритания

img

Лидерите на страните членки на ЕС приеха заключения по Брекзит. Европейският съвет приканва Еврокомисията да изработи проектомандат за бъдещите отношения с Обединеното кралство веднага след оттеглянето му.

Лидерите приветстваха решението на Комисията да преназначи Мишел Барние като преговарящ за бъдещите отношения.


Европейският съвет препотвърждава желанието си да установи възможно най-близки връзки с Обединеното кралство в бъдеще в тон с политическата декларация и според вече договорените насоки. Те трябва да се базират на баланс на правата и задълженията и да гарантират равностойни изходни позиции на двете страни, се казва в заключенията, цитирано от БНР.

"Очакваме ратификацията на споразумението по Брекзит да приключи до края на януари. Готови сме да преминем към следващия етап от нашите отношения и искаме те да бъдат възможно най-близки. Това не е край на нещо, а начало на отлични бъдещи отношения между добри съседи", потвърди и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Лично поздравих премиера Борис Джонсън за неговата победа. Очакваме британският парламент да гласува възможно най-бързо споразумението за оттегляне на Обединеното кралство. Готови сме да преминем към следващия етап", каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Има ли коронавирус в Бургас?

Задържан за 2 кг. кокаин в Бургас

Богоявление 2020