ЕС е разпределил 6 милиарда евро, обещани на Турция за бежанците

img

Европейският съюз е разпределил цялата сума от 6 милиарда евро, обещани за бежанците в Турция съгласно споразумението от 2016 г., което има за цел да спре миграцията към съюза, съобщи днес Европейската комисия, цитирана от ДПА и БТА.

Но, по-малко от половината от тази сума - 2,7 млрд. евро, е изразходена досега, се посочва в изявление на Европейската комисия. 4,3 млрд. евро са обвързани с договори с помощни агенции.

В замяна на това финансиране и други ангажименти Турция се съгласи през 2016 г. да спира мигрантите и бежанците в опитите им да достигнат Европейския съюз, чийто членки са силно поделени по въпроса как да се справят с новопристигналите, отбелязва ДПА.

През последните месеци Анкара призова ЕС да увеличи помощта и се оплака, че обещаните средства не са отпуснати. Турция заплаши също "да отвори вратите" към ЕС за бежанците.

Турция е приела най-голям брой бежанци от всички страни в света. В страната живеят четири милиона бежанци, включително 3,6 милиона сирийци.

В момента ЕС финансира 95 проекта в Турция, а други 25 ще стартират в близките месеци, информира Комисията. Парите следва да се изчерпят до 2025 г.

Благодарение на подкрепата на ЕС над 1,7 милиона бежанци от уязвими групи покриват свои основни нужди, като наем и лекарства, а над половин милион деца на бежанци посещават училище, заяви европейският комисар по управлението на кризи Янез Ленарчич.

Финансирането е насочено към агенции на ООН, като детския фонд УНИЦЕФ и агенцията на ООН за бежанците, както и към неправителствени организации, сред които Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, както и световната програма по прехраната.

Анкара често се оплаква, че средствата не се отпускат през турската хазна, отбелязва ДПА

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас