Европейският съюз е разпределил цялата сума от 6 милиарда евро, обещани за бежанците в Турция съгласно споразумението от 2016 г., което има за цел да спре миграцията към съюза, съобщи днес Европейската комисия, цитирана от ДПА и БТА.

Но, по-малко от половината от тази сума - 2,7 млрд. евро, е изразходена досега, се посочва в изявление на Европейската комисия. 4,3 млрд. евро са обвързани с договори с помощни агенции.

В замяна на това финансиране и други ангажименти Турция се съгласи през 2016 г. да спира мигрантите и бежанците в опитите им да достигнат Европейския съюз, чийто членки са силно поделени по въпроса как да се справят с новопристигналите, отбелязва ДПА.

През последните месеци Анкара призова ЕС да увеличи помощта и се оплака, че обещаните средства не са отпуснати. Турция заплаши също "да отвори вратите" към ЕС за бежанците.

Турция е приела най-голям брой бежанци от всички страни в света. В страната живеят четири милиона бежанци, включително 3,6 милиона сирийци.

В момента ЕС финансира 95 проекта в Турция, а други 25 ще стартират в близките месеци, информира Комисията. Парите следва да се изчерпят до 2025 г.

Благодарение на подкрепата на ЕС над 1,7 милиона бежанци от уязвими групи покриват свои основни нужди, като наем и лекарства, а над половин милион деца на бежанци посещават училище, заяви европейският комисар по управлението на кризи Янез Ленарчич.

Финансирането е насочено към агенции на ООН, като детския фонд УНИЦЕФ и агенцията на ООН за бежанците, както и към неправителствени организации, сред които Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, както и световната програма по прехраната.

Анкара често се оплаква, че средствата не се отпускат през турската хазна, отбелязва ДПА