МВР възобнови тихичко възобнови проекта за кризисни центрове за настаняване на бежанци в Елхово и Любимец. Вътрешното ведомство вече обяви обществена поръчка за изготвяне на инвестиционно предложение и строителството на внушителни комплекси за временно настаняване на мигранти. Те ще са със следните параметри - центърът в Елхово ще е с приблизителна площ от цели 27 000 кв./м, а в Любимец - 15 392 квадрата. За сравнение най-големия МОЛ в Бургас е малко над 30 000 кв.м, а в Стара Загора- 25 000 кв/м.

Поръчката е на обща стойност от близо 8 милиона и 400 хиляди без ДДС и ще се финансира от Фонд "Убежище, миграция и интеграция. В обявлението многозначително е посочено, че обектите ще са с „мултифункционално предназначение“, като се предполага, че там ще бъдат разположени контейнери и фургони, в които ще бъдат настанявани мигрантите.

Според предварително зададените параметри. Целият периметър ще е осветен с прожектори, затворен със стоманобетонова ограда, ще има вътрешни КПП-та и буферни зони.

Проектът за изграждането на кризисните центрове в Елхово и Любимец беше рестартиран от МВР само осем месеца след вълната от протести сред жителите на двете селища. Тогава, след силен обществен натиск, вътрешното министерство прекрати поръчката.
Сега, обявеният краен срок за приемане на оферти е 10 януари 2020 година. Три дни по-късно, предложенията на кандидатите ще бъдат отворени. Срокът за изпълнение е 180 дни.