Общинският съвет на Бургас прие докладната на зам.-кмета по бюджет и финанси Красимир Стойчев бургазлии над 75-годишна възраст, които имат абонаметни карти за градския транспорт, да пътуват безплатно по всички линии в почивните дни.

Манол Тодоров от ДБГ предложи намалените пътувания да важат за гражданите над 70 години, а Чанко Мирчев безплатните пътувания да не са само в почивните дни. Наложи се вносителите да обяснят на съветниците как всъщност стават възможни безплатните пътувания и защо.

„Радвам се, че има анализ и предложения по тази докладна. Но да се върнем на същността й. Вследствие на качествен анализ на паричните птооци на общината, ние преценихме, че можем да си позоволим определени средства, които да преведм на „Бургасбус“ за компенсиране на пътуванията на тази група граждани. Ние нямаме право да взимаме решения вместо търговското дружество „БургасБУС“ за безплатни пътувания“, обясни кметът Димитър Николов.

Зам.-кметът Красимир Стойчев се аргументира, че Общината е гласувала 5,1 милиона компенсации за „Бургасбус“, които покриват картите на преференциални цени на различните групи граждани, използващи намаления – ученици, студенти, пенсионери и др.

„Сега има възможност за свободни средства. Нашите съграждани над 75 години са 3 000 и можем да преведем за безплатните им пътувания 720 000 лева“, каза Стойчев.

Управителят на „БургасБУС“ инж. Петко Драгнев обясни, че в момента всички пенсионери могат да пътуват с абонаметни карти за 30 или 80 пътувания месечно. При втория вариант цената на едно пътуване е 20 стотинки.

„С това предложение тези пътувания се увеличават неограничено за хората над 75 години. Това ще става с допълнителна хартиена карта. Неограничените пътувания по всички линии са огромен брой. Затова сме посочили сума от 21 лева, които покриват пътувания два пъти на ден в рамките на 8 почивни дни в месеца, която Общината ще преведе“, обясни Петко Драгнев. Превозвачът няма как да поеме безплатни пътувания на други групи граждани, за които обаче предоставя преференциални цени.