Правителството предлага работодателите да плащат максимум 15 дни болнични

img

Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината. Това е едно от новите предложения на правителството за справяне с проблема с фалшивите болнични, което ще бъде обсъдено от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Това бе съобщено от социалния министър Бисер Петков.

Сред другите предложения, които ще бъдат обсъдени на Тристранката, е и личният лекар да има право да дава по-малко дни болнични. „Личният лекар сега може да издава болничен лист до 14 дни. Обсъжда се предложение да се намали този срок - мисля, че и от лекарските среди се изказа подкрепа до 7 дни“, казва Петков.

Социалният министър е уточнил, че в НСТС ще бъдат обсъдени всички възможни мерки за ограничаване на фалшивите болнични: „Нека да поставим темата на един широк разговор и съм сигурен, че този път тя няма да се остави така в безвремието. А ще се намери решение, което да бъде подкрепено от всички и да бъде приведено в действие“, каза Петков.

Председателят на социалната комисия към Народното събрание Хасан Адемов пък е обяснил, че контролът върху издаването и изплащането на болничните трябва да бъде затегнат. В момента НАП събира вноските за болничните, издаването на болничните листове се контролира от здравните инспекции, а НОИ плаща обезщетенията. Именно тази разпокъсаност на отговорностите прави контрола неефективен, смята Адемов./economic.bg

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас

Битката на Жана за 11 годишния Борислав

Трагедия на Моста в Бургас