ГЕРБ и ОП "Партиоти" излъчват Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ. Това стана ясно на брифинг в Народното събрание.

Припомняме, че по-рано днес от "Воля" предложиха Симеон Найденов за шеф на Антикорупционната комисия.

На 31 юли тази година шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев подаде оставка.

Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев излезе в отпуск преди повече от три месеца след като главният прокурор Сотир Цацаров взе под особен надзор разследването на скандала с имотите на властта, в това число и с терасата към апартамента на Пламен Георгиев. Излизането си в отпуск Племан Георгиев мотивира желанието си проверката, разпоредена от главния прокурор, да протече при пълно съдействие от негова страна.

Преди това обаче Георгиев няколко пъти заяви, че намесването на името му в скандала се дължи на атаки от страна на засегнати от работата на комисията по антикорупция, които пък имали 198 милиона причини за това.

След като подаде оставка като шеф на Антикорупционната комисия, Георгиев беше възстановен на работа като прокурор в Специализираната прокуратура.

На 1 октомври стана ясно, че Георгиев подава оставка като спецпрокурор и обяви, че заминава като български консул във Валенсия в средата на октомври.

Сотир Стефанов Цацаров е роден на 28.09.1966 г. в Пловдив. Завършва Софийски университет "Св. Климент Охридски", Юридически факултет, специалност "Право" - 1987 - 1991 г.

На 10 януари 2013 г. встъпва в длъжност като главен прокурор на България след избирането му на 21.12.2012. Преди това е бил председател на Окръжния съд - Пловдив и председател на Районен съд.