- Г-н Янакиев, ще има ли съкращение на служители в общинската администрация?
- В самия план, който предишният Общински съвет прие за финансово оздравяване на Общината, бяха заложени съкращения на общински служители. Аз съм длъжен да следвам този план. Ще се направят анализи на самата структура, ще видим какви промени ще трябва да бъдат направени и тогава ще мога да коментирам.

- Другите кметове подчертават, че имат подкрепата на правителството на ГЕРБ, Вие как ще работите с държавата?
- Аз съм кмет на жителите на Община Созопол. Вие мислите, че правителството на ГЕРБ ще дели хората в Община Созопол на жители на ГЕРБ и на жители на някой друг ли?! Аз съм убеден в здравия разум и на г-н премиера, ни правителството и съм убеден, че ще стоят зад гърба ми.

- Готов ли сте с новия екип?
- Да, готов съм.

- Какви ще са хората в него? Може ли да кажете повече на този етап?
- Не.

- Кои ще са първите действия, които ще предприемете?
- Първо ще аправим одита, после ще създадем обществените съвети. Участието на хората в управлението ни отличи нас от другите. Това е дтайл от програмата, който беше изключително съществен и хората го припознаха и гласувааха за нас. Ще поканим хора, личности, които със своя авторитет и разум да дадат насока за развитие на Созопол и наа всяко едно населено място.

- Очаквате ли яростна съпротива от страна на опозицията в Общинския съвет?
- Аз съм убеден, че след като изборите свършиха на 3-ти ноември. Каква яростна съпротива, като аз тръгвам да работя за всички. Аз няма да работя за себе си или за общинските съветници от БСП. Аз ще работя за всички. Вижте колко граждани има тук. Те не са само на БСП или мои. Хората трябва да се успокоят и да знаят, че това разделение, което съществуваше досега спира и оттук нататък започваме начисто. Ще се обединяваме, ще бъдем всички заедно.

- Бившият кмет Панайот Рейзи каза ли Ви нещо след изборите, поздрави ли Ви?
- Не.

- Ще предприемате ли непопулярни мерки за финансовото стабилизиране на Общината?
- Първо трябва да видим какво е фиансовото състояне на общината. Аз съм заявил, че социалните ангажименти ще бъдат запазени. Това е едно добро наследство.

- А всъщност какво наследство очаквате да заварите?
- Не е добре. Имаме 14 млн. собствени приходи, което е по бюджет. Имаме 22 млн. кредити към банки. Отделно 3,5 млн. неразплатени задължения. Сметката може да набъбне до 30 млн. при 14 млн. собствени приходи. Все едно държава в момента да има 200 % дългове към брутния си вътрешен продукт. Как ще се гледа на такава държава?

- Притеснявате ли се, че нямате квалифицирано мнозинство в Общинския съвет и трудно бихте могли да се разпореждате с общинска собственост?
- Изобщо не ме притеснява, защото и преди съм казвал, че продажбата на общинска собственост трябва да става само в изключителни моменти след широко обществено обсъждане, да се знае за какво ще се продава, къде ще отиват парите от това. За мен приоритет е отдаването под наем.

- Използвани са въпроси и на колеги от други медии