Със сълзи на очи министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей обяви, че ще подаде оставка като председател на Консервативната партия на 7 юни. В резултат на това ще трябва да бъде избран нов лидер на партията, който ще застане начело и на съюза.

"През 2016 г. дадохме избор на британските граждани. В условията на демокрация, ако дадеш избор на хората, имаш дълг да приложиш решението им. Направих най-доброто, което можах, за да убедя депутатите да подкрепят сделката, която предложих. За съжаление, не успях. Опитах три пъти. Сега е ясно, че е най-добре нов премиер да оглави това усилие", обяви оставката си Мей.

Тя направи кратък обзор на управлението си и очерта рамка за напускането си и предстоящото избиране и назначаване на нов министър-председател.

"Скоро ще напусна позицията, чието изпълнение бе честта на живота ми. Втората жена премиер, но със сигурност не последната. Правя го без никакви лоши чувства, а с огромна благодарност, защото имах възможността да служа на страната, която обичам", завърши Мей с развълнуван глас и сълзи на очи.