Изненада от високо ниво на Цветница в Поморие: Лидерът на ЕНП Жозеф Дол отиде в уникалното Козичино за магичен лазарски обичай

img

Председателят на Европейската народнa партия Жозеф Дол се оказа на изненадващо посещение в Бургаска област, като посети уникалното в своите традиции поморийско село Еркеч, чието съвременно наименование е Козичено.Стара традиция е обичаят Лазари в Еркеч да се чества не в събота, а в неделя на Цветница. Козичино, популярно като Еркеч, е единственото българско село, в което тази традиция съществува и се пази и до днес. Млади жени, наречени „лазарки” плетат венци за празника Цветница. Те избират за свой водач младо момиче, което символизира Бога. Наричат го буенец.

С много песни и танци, лазарките обикалят цялото село, след което отиват на реката, за да хвърлят своите върбови венци. Присъединяват се и момците, наречени “кумове”, които повеждат чрез характерни еркечки хора лазарките “нагоре към мегдана”, където отново с песни и танци завършва традиционният обичай.

Празникът всяка година събира стотици хора, но тази година сред гостите на поморийското село бяха: председателят на Европейската народнa партия Жозеф Дол, българският комисар Мария Габриел, кметът на Бургас Димитър Николов и народните представители Ася Пеева, Ивелина Василева, Димитър Бойчев и Галя Василева.

Кметът Иван Алексиев приветства гостите и заедно се насладиха на магичните ритуали на лазарките.1 коментар

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

1 Коментар

  •  
    vesi
    2019-04-23 00:07:06

    Мощен лек срещу гъбички по ноктите на краката ги премахва завинаги !Ако страдаш от тази досадна болест опитай този мехлем - може да се спасиш от страданията завинаги !https://bit.ly/2Y86LDe

Най-новото

Актуални теми

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас

Битката на Жана за 11 годишния Борислав