Единодушно Комисията по правни въпроси отхвърли ветото на президента Румен Радев върху част от последните промени в Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„За“ повторното приемане на измененията в Изборния кодекс гласуваха 14 народни представители. Предстои ветото на държавния глава да се гласува окончателно в пленарна зала.

„Заявявам политическата воля на ПГ на ГЕРБ и на партньорите ни, че ще предприемем законодателна инициатива, касаеща нормите за преференциалния праг. Те да бъдат такива, каквито са в действащия закон“, обяви председателят на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ).

Според него силно се спекулираше със законодателната процедура по промените в Изборния кодекс.

„Изразявам притеснението си, че в общественото пространство много се говори, а малко се чете“, заяви Кирилов.

„Политизирането на факти и обстоятелства може да доведе до изкривяване на общественото възприятие, в една или друга посока“, коментира Данаил Кирилов. „Четете публичните документи, те са достатъчно подробни. Дават представа и за най-дребния детайл. Добросъвестността изисква да се запознаем със всички детайли“, призова той.

Според него широкото прилагане на машинното гласуване ще доведе до технически проблеми в изборния процес. „Не препятстваме този способ, но сме длъжни да предупредим избирателите, че не машините и хартиите ще ни решат политическите проблеми и проблемите с доверието. Създаваме си ги сами“, подчерта Данаил Кирилов.

„Истината за преференциите е, че няма нищо противоконституционно в тях. Затова, което омбудсманът говори - нека отправи искане до КС, нека да се изследва този въпрос“, каза още председателят на правната комисия.


Държавният глава върна закона за ново обсъждане в парламента на 25 февруари. Според него поправките в изборното законодателство отслабват механизмите за осигуряване на честни избори. Радев наложи вето на увеличаването на прага на преференцията, както и на ограничаването на машинното гласуване. Вето беше наложено и на текстовете, според които не всички, а само част от решенията на ЦИК могат да се обжалват пред Върховния административен съд (ВАС). Върнати бяха и поправките, предвиждащи при отменено от ВАС решение на ЦИК, на общински или на районна комисия, те да вземат ново решение, но не с мнозинство от две трети, а с обикновено мнозинство на половината плюс един от членовете ѝ.


Измененията в Изборния кодекс минаха в парламента на 14 февруари. Според промените за евроизборите кандидатът трябва да получи действителни гласове не по-малко от националната избирателна квота, а за парламентарните не по-малко от регионалната квота. По този начин отпадна предишното изискване за валидност на преференцията от минимум 7% от гласовете.


След гласуването БСП напусна парламента. Няколко дни по-късно – на 18 февруари, председателят на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов свика спешно заседание на Изпълнителната комисия и от партията обявиха, че ще върнат преференциите и ще задействат процедура за нова избирателна комисия. ГЕРБ внесе нови промени в Изборния кодекс за възстановяване на преференцията.
Президентът призова БСП да се върне в пленарна зала за предстоящото гласуване на промените. Опозицията приветства ветото, но обяви, че няма да бъде в парламента, докато не бъдат изпълнени всичките й условия.
Управляващата коалиция ГЕРБ и „Обединени патриоти“ взе решение да отхвърли президентското вето върху промените в Изборния кодекс с аргумент, че твърденията на държавния глава Румен Радев, че няма съдебен контрол, не отговарят на истината.