Червената шефка Корнелия Нинова призна, че вече започва се съмнява, че има чума по животните, след като междуведомственият координационен щаб отложи планираната за днес евтаназия на овце и кози.

Тя отсече, че трябва да се понесе политическата отговорност за целия хаос с чумата и призова управляващите да не правят опити да я прехвърлят на левицата.

Според нея това няма да стане и с измиване на ръцете със заместник-министри и директори на дирекции.

"Ако управляващите искат да отхвърлят отговорността от себе си за този хаос, за липса на всякаква организация, за абсолютно дезорганизирани действия – това няма да стане. Как точно пречим на властите да информират хората? Как точно им пречим да връчат протоколи? Какво са направили? Как им пречим да дезинфекцират района?", скочи соцлидерката.

Нинова настоя, че институциите са закъснели при предприемането на мерки като дезинфекция и ограничаване на движението.

Тя призова да се дадат доказателства на хората, които едва вчера са публикували и днес сами са си ги опровергавали, като чакат проби.

Според нея действия на управляващите са причина да се стигне дотук.

Социалистката Светла Бъчварова пък настоя, че без отговор на въпроса откъде е дошла чумата и дали Странджанският район е застрашен и в бъдеще.

"От първия ден на този проблем, който възникна в Странджа, задавам въпроса кой ще отговори откъде дойде заразата. Това е трето много сериозно заболяване в този район. Ако не се установи откъде идва заразата, какъв е щамът, всички болести могат да бъдат привнесени в Странджа. Отговор на този въпрос няма", коментира тя.