„Никой няма желание или намерение да избива животни без основание. Подал съм сигнали в ДАНС за разследване на това как са се появили огнищата на чума по животните. Става дума за човешки фактор, не за преминаване на животни, защото оградата по границата е непробиваема. Когато заразата се появява в селата Кости и Воден на 20км. от границата, а на браздата няма огнища – какво означава това. Човешаката лакомия, с цел лична печалба. Не бяха спазвани мерките. Имало е нераглментирана търговия между български и турски граждани.Когато са разбрали, че животни ще бъват избовани стопани са ги товарили и са ги продавали на ниски цени в съседни общини”, заяви вицепремиерът Валери Симеонов в Слънчев бряг.

По негови думи на карта е поставена възможността България да изнася месо и млечни продукти, като държава. Най-големият риск е да бъде изцяло изолирана в търговско отношение от Европейския съюз.

„Тези мерки са насочени, за да ограничат огнищата и за съжаление са неизбежни, в цяла Европа е така. Съболенования за стопаните, за сметка на това държавата се опитва да компнесира наднормативно щетите. Аз не мога да приема грозното използване на този тежък проблем за политически цели. Това не е морално. Когато казваш - не избивайте животните, трябва да кажеш какво да се направи. Да ликвидираме целия бранш в национален мащаб – това ли да стане или да оставим да се разпространява тази грозна зараза и да обхване цяла България. Тогава всички ли да избият”, заяви Валери Симеонов.