Не мога нищо да направя повече. Борих се. На колене дори му паднах дори (на земеделския министър Румен Порожанов), но не става. Явно служат на Европейския съюз, не на нас - на държавата, на народа си.

Това заяви пред бТВ баба Дора от село Шарково, чиято снимка с една от козичките ѝ обявени за унищожаване заради опасения от чума, се превърна в символ на умиращия земеделски стопанин в Странджа планина.

Трябва да са с гордо вдигнати глави пред Европейския съюз, не пред нас българите, каза баба Дора, която въпреки безизходицата от предстоящата евтаназия, напои животните си и ги нахрани, както всеки ден.

„Министърът каза, че ме гледал по „Фейсбук” и заради мен дошъл тук. Аз го помолих да ми остави животните, да ми ги запази – не искам да ми плаща животните, искам си моето стадо. Човекът каза, че не могат да го оставят, защото попада в трикилометровата зона на убиване”, казва баба Дора.

Жената сама отглежда 140 кози и овце, които днес ще бъдат евтаназирани. Заради възрастта си тя едва ли ще отглежда ново стадо.

"Сама си ги паса, не давам на никой да ми пипа животните. Това е огромен труд, огромна работа, ама, те, министрите, не разбират", казва баба Дора и обяснява, че всичките ѝ животни я обичат: "Те са моите деца."