Инцидент с моторна лодка на Южния плаж в Китен доведе до изтичане на дизелово гориво, сигнализираха слушатели на БНР-Бургас.

Лодката е заседнала, след като капитанът и неговият помощник са влезли в морето, за да направят пробен курс след ремонт на плавателния съд.

При инцидента няма пострадали.

Органите на реда са предупредили хората на плажа да излязат от водата, за да бъдат предовратени последици за здравето им. "Морска администрация - Бургас" и Районната здравна инспекция работят по случая.

"Разливът е изолиран с боново заграждение и се обработва с абсорбатори", заяви директорът на Изпълнителната агенция "Морска администрация" Александър Илиев.

Той допълни, че в момента с абсорбенти се събира това, което е излязло на повърхността на морето. Статистиката показва, че до 24 часа 75% дизелово гориво се изпарява, което не представлявало опасност, а самото замърсяване ще бъде премахнато.

До края на деня се очаква да са готови и резултатите от проверката на морската вода и на РЗИ в Бургас.

"Сутринта, когато идвахме на плажа, една линейка и полицейска кола минаха насам. Ние не знаехме какво се е случило. След като влязохме във водата, усетихме много силна миризма на нафта. Спасителите ни обясниха, че се е обърнала моторна лодка и е изтекла нафта във водата. Петното се движи покрай брега. Спасителите предупредиха да изкараме малките деца от водата, за да не се появи алергия по кожата им. В момента в морето няма почти никой", разказват очевидците.

Очаква се контролните органи да направят проверка на замърсяването.

Нова тв