Тайни агенти на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще бъдат внедрявани в институции и фирми без знанието на ръководствата им. Шпионите ще могат да влизат и в ролята на адвокати, художници, счетоводители и други, упражняващи свободни професии. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за ДАНС, публикувани на сайта за обществени консултации strategy.bg. Основният аргумент за предлаганите промени са последните изменения в антикорупционния закон, с които специализираната дирекция в ДАНС за противодействие на корупцията по високите етажи на властта бе включена в новия мегаорган - Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), оглавявана от Пламен Георгиев. Покрай тази промяна обаче са предложени и изменения, свързани с агентите под прикритие. Сегашната уредба гласи, че дейността под прикритие се осъществява в държавни органи, организации, както и в юридически лица.

Предлаганите изменения предвиждат по-широко поле за разгръщане на тайна агентура: "при изпълнение на служебните си задължения служителите на агенцията могат да заемат длъжности на прикритие в държавната администрация, юридически лица, граждански дружества и като лица, упражняващи свободни професии." Сегашната регламентация изисква агентите под прикритие да са само преминалите първоначална професионална подготовка и притежаващи разрешение за достъп до класифицирана информация.

Тези две изисквания се предлага да отпаднат и на практика всеки агент на ДАНС да може да бъде "под прикритие". И може би най-съществената промяна, свързана с тайните агенти, е, че в сегашната уредба се изисква разрешение и участие на ръководителя, в чиято структура ще бъдат внедрени те - "служителите на агенцията се назначават на прикритие по служебно или по трудово правоотношение от съответния ръководител на държавен орган, съответно от управителния орган на организацията или юридическото лице, по искане на председателя при спазване разпоредбите на Закона за държавния служител, Кодекса на труда или съответния специален закон". Проектът за промяна обаче предвижда просто "служители на агенцията се назначават на прикритие по начин, който не застрашава прикритието от разкриване". "Констатираната липса на правна възможност за организиране на прикритие в структури без съгласието на съответния ръководител може да създаде затруднения и пречки за своевременното придобиване на информация, необходима за защита от посегателства, насочени срещу националната сигурност, особено в повишената и отчетена в световен мащаб опасност от терористични атаки и повишена активност на разузнавателните служби на държави от т.нар. трети свят", се казва в мотивите на предлаганите промени, подписани от премиера Бойко Борисов след предложение на председателя на ДАНС. Предлага се и ясно да се предвиди, че служителите под прикритие да имат право на отпуски при условията и в размерите, предвидени за длъжността, на която са назначени.