Стартира подготовка за национален протест съвместно между синдикати и работодателски организации.

Това е договорено след решение на управителните органи на шестте организации - АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ, КНСБ и КТ "Подкрепа". На работната среща са присъствали ръководителите на представителните на национално равнище организации и работниците и служителите, и на работодателите, обединени във формата "4+2".

Работодателските организации и синдикатите също така заедно ще изготвят мерки за преодоляване на проблемите в сектор "Енергетика". Пакетът от мерки ще е предназначен за компетентните институции, които следва да предприемат стъпки в сферата на енергетиката с оглед продължаващото задълбочаване на проблемите в сектора и спекулативното увеличение на цената на електроенергията - въпроси от изключително значение за цялото общество.

Социалните партньори отново потвърждават изразената от тях на 16 декември 2017 г. позиция и се обединяват около необходимостта от съвместни действия.

Припомняме, от следващия цената на електроенергията за бизнеса се увеличава с между 30 и 60%. Това означава, че работодателите ще бъдат изправени пред два варианта - да съкращават разходи или да качат цените на стоките и услугите, предупреди председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Още миналия месец синдикати и работодатели обявиха, че започва подготовка за национален протест подобно на този от юни месец 2016 г.