Целта на Лондон трябва да бъде споразумение, което дава възможност на страната да определя собствени правила след излизането от ЕС, заяви Тереза Мей. Министър-председателката представи на правителствено заседание дългосрочните си цели за предстоящите преговори по Брекзита, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

След като миналата седмица Мей успя да постигне споразумение с ЕС за преминаване към следващия етап на разговорите, днешната министерска среща бележи началото на следващата битка на Мей по Брекзита - какви точно да бъдат дългосрочните отношения между Великобритания и блока.

Брюксел предлага Великобритания да остане член на общия европейски пазар през двете преходни години, но само при условие, че Лондон внася вноската си в ЕС и изпълнява законите и директивите на общността.

В същото време британците няма да имат глас при вземането на решенията от европейските лидери.

При оформянето на решението Мей ще трябва да преодолее дълбокото разделение у дома, включително сред висши министри, за това дали да синхронизира икономическото бъдеще на страната с ЕС или да се отдели изцяло от блока и да се стреми към по-глобална роля.

Премиерът заяви, че е ясно каква е целта на кабинета: споразумение, което осигурява най-добрите възможни търговски условия с ЕС, дава възможност на Великобритания да установи правила, които отговарят на нашата ситуация и съдействат за амбициозните търговски споразумения с трети страни, каза говорителят.

Той допълни, че Мей изключва възможността за икономическо партньорство с ЕС по модела на Европейската икономическа зона, като целта й е да постигне по-амбициозно споразумение от това, подписано между Канада и ЕС миналата година.