В последния месец 38 милиона лева са пренасочени към област Бургас, каза председателят на групата на народните представители от ГЕРБ – Бургас Димитър Бойчев. Това са преки инвестиции, които ще постъпят в региона. 28 милиона лева са отделени за училища, 8 милиона лева за укрепване на свлачища, а 1,5 милиона лева за пътната инфраструктура на община Средец.

„За мен най-важното, което предстои да стартира до седмица е строителството на пътя Бургас – Слънчев бряг, който не е включен в тази инвестиция. До седмица предстои работа на терен, като има издадено строително разрешение. Относно обхода на Ахелой се очаква договорът да бъде подписан до дни. Изпълнението на обхода на Ахелой е за срок от една година”, уточни Бойчев на редовната пресконференция, на която бургаските народни представители дават отчет за дейността си.

Ивелина Василева заяви, че благодарение на повторното гласуване на Закона за околната среда и приемането на изменения в него, строителството на основни пътни артерии и инфраструктура, част от газопреносната мрежа, вече няма да бъдат бавени. За пример бе даден обходът на Поморие, чието изграждане бе забавено, заради обжалвания, свързани с екологичните процедури за оценките за въздействие на околната среда, които продължиха година и половина.

Ивелина Василева съобщи и добра новина за ремонтирането на пътя Малко Търново – Царево през Граматиково.

„Тази година ще бъде изготвен техническият проект за рехабилитация на пътя, която ще започне догодина. Тя ще е на прогнозна стойност 19 милиона лева”, каза Василева. Този път не е ремонтиран от 40 години.

Диана Саватева уточни, че осемте милиона лева за укрепване на свлачища ще бъдат насочени към кв. „Сарафово” и крайбрежната алея от Солниците до Кюшето, както и буната на централния плаж в Царево.

Галя Василева посочи, че депутатите са изключително активни в осигуряването на спортна инфраструктура в училищата в цялата страна, а скоро в Бургас три училища ще получат финансиране. Диана Йорданова напомни, че от днес в Бюрата по труда започва приемът на документи по „професия баба”. Целта е младите майки да изберат най-добрите детегледачи и да се върнат на работа по-рано. Детегледачите могат да са роднини, познати или непознати. Те ще получават минимална работна заплата за осемчасов работен ден, която от следващата година ще бъде дигната на 510лв. Ася Пеева от групата на ГЕРБ постави акцент върху учителските заплати.