Мощите на Св. Георги Чудотворец вече са в постоянната си обител – катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий”. Точно в 10:30ч. днес камбанен звън отбеляза края на шествието, водено от дядо Иоаникий, бургаското духовенство и военни формирования, с което частицата от светеца, дарена на Бургас, бе пренесена от църква „Св. Богородица” в храм „Св. св. Кирил и Методий”.

„Вярата и любовта са повече от нужни в наше време, защото иначе животът ни би бил ужасен и в плен на омразата. Трябва да има прошка”, каза сливенският митрополит Иоаникий, който поздрави армията за професионалния й празник и освети знамената на военните формирования, строени на площада „Св. св. Кирил и Методий”. Преди да внесе мощите в храма, дядо Иоаникий благослови областния управител Вълчо Чолаков, зам.-кмета по бюджет и финанси Красимир Стойчев, депутатите Диана Йорданова, Димитър Бойчев, председателя на Общинския съвет Костантин Луков, общински съветници и общественици.

Да посрещнат чудотворните мощи, се стекоха стотици бургазлии, които целунаха ръка на митрополита. Някои от миряните дядо Иоаникий помнеше от далечната 1967г.

Сред тези, които бяха дошли да се помолят за здраве, бе и бургазлийката Кръстина Николова, чийто род живее в Бургас още, когато градът 2900 жители.

„Вярвам в чудото на Св. Георги, вярвам в тези млади войници, които присъстваха на освещаването на знамената. В тях е надеждата на нашата страна. Радвам се, че съпроводихме мощите, чието място бе тук. Аз лично ще се помоля на Св. Георги за здравето на близките ми– децата и моите внуци”, каза Кръстина, чието има идва от кръст.

Въпреки прогнозите на синоптиците, точно на честванията дъждът спря и изгря слънце, което позволи към шествието да се присъединят повече хора.