Община Царево иска модерно рибарско пристанище, което да приютява морските хора и да бъде в полза на жителите на града за десетилетия напред. Местният парламент днес гласува за реконструкция и модернизация на рибарско пристанище „Мичурин”, което е първа и неотложна крачка към осъществяването на проекта. Темата обаче разпали дълги спорове, като в техния ход се оказа, че няма как морето и вятърът да променят посоката си, а рибарите имат нужда от сигурност, за да не се налага да треперят при лошо време.

„Това, което предлагаме днес е проект за парцаларен план, който ще поволи да бъде създаден проект за пристанището. Това е липсващата и неразделна част към него.“, обясни кметът Георги Лапчев.

Темата предизвика реакции от страна на опозицията, като бившият кмет на Царево и настоящ общински съветник от БСП Петко Арнаудов заяви, че въпросът бил огледан повърхностно. Той поиска допълнително допитване до експерти, както и настоя за ново обществено обсъждане. В хода на дебатите обаче стана ясно, че в процеса на реализиране на идеята е било взето мнението на рибарите, както и оценките, изследванията и мненията на редица експерти. Дебатите се прехвърлиха на темата за дълбочината и дали ще могат в новото пристанище да акостират риболовни кораби. „Вижте, тук трябваше да има скица, нагледно да покажете проекта“, каза Петко Арнаудов и настояваше решението да бъде отложено.

„Всичко можем да ви покажем при интерес от Ваша страна. Темата е изключително важна за нас и за поколенията напред. Няма опасности от рода – плитко е, ще заседнат кораби. Хидроинженери дълго работиха тук, правени са обсъждания. Не трябва да се поставят спънки пред осъществяваването на градивни процеси в общината. Бъдете конструктивни“, каза кметът Георги Лапчев.

В крайна сметка решението беше взето с 11 гласа „за“ и 2 „против“.