С последни сили: Баби в „Меден рудник” плачат и куцукат до урните, за да не ги глобяли

img

Масова  психоза обхвана пенсионери и роми, които се затичаха да гласуват, след като някой ги подлъга, че иначе ще бъдат глобени. Кой има полза от разпространяването на невярната мълва? 

„С бастун съм, едва ходя, но ще гласувам, за да не ме глобят, че с тази пенсия откъде ще ги взема тези пари. Нямам деца, сама съм, затова идвам пеша”, каза през сълзи възрастна жителка на най-големия бургаски квартал „Меден рудник”. Малко преди да влезе в ОУ „Найден Геров”, където е секционната й избирателна комисия, тя сподели мъката си с насъбралите се пред входа хора, видя репортер на BurgasINFO.

Всъщност в последните дни както сред пенсионерите, така и сред ромите усърдно се разпространява мълвата, че който не гласува ще бъде глобен. Нещо, което видимо вдигна избирателната активност в най-големия комплекс на Бургас. Още в ранния предиобед пред урните в ОУ „Найден Геров” се извиваха опашки, докато училища в центъра пустееха. Общата активност за Бургас към 13:00ч. обаче е под 30%.

Каква е истината за глобата, която предизвика психоза?

Тази година гласуваме за президент и провеждането на национален референдум. Само изборът на държавен глава е задължителен, но дори някой да не отиде до урните глоба няма. Подчертаваме няма! Единствената предвидена санкция е непарична и включва заличаване от избирателните списъци, но след две поредни негласувания на избори от един вид. С други думи, за да бъде заличен гражданин от списъците, той трябва да е пропуснал да даде гласа си в два поредни президентски вота. Дори в този случай, ако навреме заяви, че е бил възпрепятстван по уважителни причини – заболяване, трудова заетост и т.н., санкцията отпада.

В крайна сметка може да се окаже, че задължителните избори спестиха част от бюджета на щабовете за кебапчета, защото слухът за глобата успя да мобилизира определени прослойки, при това безплатно.

1 коментар

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

1 Коментар

  •  
    cwhczpqqxer
    2017-02-04 22:00:38

    9oWLLy hweteiwlgauk, [url=http://qbogfekbjpxg.com/]qbogfekbjpxg[/url], [link=http://vecnklnuwcyd.com/]vecnklnuwcyd[/link], http://zicwuoqidzum.com/

Най-новото

Актуални теми

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас

Битката на Жана за 11 годишния Борислав