„С бастун съм, едва ходя, но ще гласувам, за да не ме глобят, че с тази пенсия откъде ще ги взема тези пари. Нямам деца, сама съм, затова идвам пеша”, каза през сълзи възрастна жителка на най-големия бургаски квартал „Меден рудник”. Малко преди да влезе в ОУ „Найден Геров”, където е секционната й избирателна комисия, тя сподели мъката си с насъбралите се пред входа хора, видя репортер на BurgasINFO.

Всъщност в последните дни както сред пенсионерите, така и сред ромите усърдно се разпространява мълвата, че който не гласува ще бъде глобен. Нещо, което видимо вдигна избирателната активност в най-големия комплекс на Бургас. Още в ранния предиобед пред урните в ОУ „Найден Геров” се извиваха опашки, докато училища в центъра пустееха. Общата активност за Бургас към 13:00ч. обаче е под 30%.

Каква е истината за глобата, която предизвика психоза?

Тази година гласуваме за президент и провеждането на национален референдум. Само изборът на държавен глава е задължителен, но дори някой да не отиде до урните глоба няма. Подчертаваме няма! Единствената предвидена санкция е непарична и включва заличаване от избирателните списъци, но след две поредни негласувания на избори от един вид. С други думи, за да бъде заличен гражданин от списъците, той трябва да е пропуснал да даде гласа си в два поредни президентски вота. Дори в този случай, ако навреме заяви, че е бил възпрепятстван по уважителни причини – заболяване, трудова заетост и т.н., санкцията отпада.

В крайна сметка може да се окаже, че задължителните избори спестиха част от бюджета на щабовете за кебапчета, защото слухът за глобата успя да мобилизира определени прослойки, при това безплатно.