„Компроматите в кампанията за президентските избори започнаха отдавна, това е оръжие на слабите и изплашените. В момента има една гладиаторска арена, на която аз съм сам в центъра, осветен отвсякъде, а неизвестният друг кандидат наднича от тъмното с щаба си, мисли и казва – левият му крак е по-слаб, дай да сечем там. Въпрос на тактика.“. Това каза в Бургас ген. Румен Радев – кандидатът за президент, подкрепен от БСП за предстоящите избори за държавен глава. Той посети днес за първи път морския град след официалното обявяване за кандидатурата му. При посещението си ген. Радев не беше придружен от лидера на БСП Корнелия Нинова, домакини бяха депутатът Атанас Зафиров, областният и общински лидер на левицата Николай Тишев, както и от о.р. ген.м-р Георги Каракачанов – командир на втора дивизия ПВО, който е оглавява Инициатвиния комитет за подкрепа на кандидатурата, въпреки че не е член на местната партийна структура.

„Бургас е е специален град за мен, тук минаха най-хубавите ми години - в авиобаза „Равнец“, като летец на МИГ-29. Сега виждам всякакви хора, емоциите са много и има сред тях отчаяние, гняв и разочарование, но и огромна надежда. Ще работя така, че да оправдая доверието на хората“, каза пред журналисти ген. Радев. По повод късното обявяване на кандидата за президент на ГЕРБ, той заяви, че има обида и недоволство от страна на гражданите.

"ГЕРБ регистрираха за изборите неизвестен извършител. Хората очакват сблъсък на идеи, личности. Който и да назначи премиерът като кандидат – президент, той ще бъде аватарът на Борисов“, заяви Радев. Той добави, че кандидатурата на Пламен Орешарски, ако тя е насочена към избирателите в ляво, не го притеснява, тъй като хората не страдали от амнезия.

На въпрос дали при неуспех на президентските избори, има резервен вариант за своя политическа кариера, кандидатът на БСП заяви, че в момента има само план А. „Там съм концентрирал своята енергия“, каза той. Според него е сложна философия определянето на това дали и колко са левите кандидати за президенти в предстоящата кампания.

„Аз имам друга ценностна система от тях, клел съм се да служа на България в началото на моята професионална кариера, когато другите кандидати са имали други цели. Освен това нямам нищо общо със статуквото, за разлика от другите. Нямам корпоративни и политически зависимости. Клел съм се в България, включително съм рискувал живота си“, добави той.

Ген. Радев заяви, че няма да прави разлика във воденето на кампания в Бургас и в други населени места, въпреки факта, че в морския град ГЕРБ от години печели избори и подкрепа с кмета Димитър Николов.

На въпрос дали няма да стане жертва на политическата партия, която го подкрепя, той заяви, че ще разчита на собствената си ценностна система.

„Няма да изменя на себе си, което и досега не съм правил никога. Няма как на тази възраст да стана коренно различен.“, каза той.

Повече от два часа продължи срещата на кандидата за президент със симпатизанти в аулата в сградата на БСУ. Залата го посрещна със скандирания „Победа“ и „Само напред“. Десетки симпатизанти ентусиазирано го посрещнаха, а той им отговори, че пътят е „Само нагоре“, използвайки военната си школовка. „Когато си излетял посреднощ и си дълбоко над Черно море и няма никаква светлина, тогава виждаш на връщане една малка точка светлина. Това беше Бургас“, каза емоционално Радев пред хората. Той заяви, че по време на кампанията водещата светлина за него няма да са платформите и партийните обещания, а волята на българските граждани.