„Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин се разляха в любезности. Първата след кризата в отношенията среща между президентите на Русия и на Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган се проведе в Константиновския дворец в Санкт Петербург. Тя започна с ръкостискане, предаде РИА Новости. А по-късно продължи с обяд в Константиновския дворец, съобщи „Лайф.ру”. При това ястията им били сервирани в специални чинии със собствените им образи.

На масата от руска страна са били още министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев, министърът на транспорта Максим Соколов, външният министър Сергей Лавров и помощникът на президента Юрий Ушаков. Според запознати с руския протокол, поднасянето на обяд с образа на госта и неговия домакин означава за Кремъл особено разположение към гостите. За последен път такива чинии са били използвани през август миналата година за посещението на египетския президент Халил ас-Сиси.

Кризата в отношенията между Анкара и Москва възникна след като през ноември 2015 г. турски изтребител свали в Сирия руски бомбардировач Су-24. Това е първата среща на високо равнище между двете държави след разрива.
Ердоган заяви, че сътрудничеството между двете страни ще допринесе за разрешаването на редица регионални проблеми, предаде РИА Новости. „В региона очакват изключително много от политическа гледна точка от нас с вас. Вярвам, че нашето сътрудничество ще допринесе много за разрешаването на много проблеми в региона“, заяви Ердоган. Президентът на Русия Владимир Путин пък каза: "Вашият опит, въпреки сложната вътрешнополитическа ситуация в Турция, ми говори, че ние всички искаме да възобновим диалога помежду си и отношенията си в името на интересите на руския и на турски народ“, заяви Путин. Той потвърди принципната позиция на Москва срещу антиконституционните действия във връзка с опита за преврат в Турция. „В тази връзка искам да изразя надежда за това, че под ваше ръководство турският народ ще се справи с този проблем и редът и конституционната законност ще бъдат възстановени“, добави той. Путин припомни, че е бил един от първите, позвънили на Ердоган след опита за преврат. На свой ред турският президент отбеляза, че позвъняването на Путин е зарадвало не само него, но и целия турски народ.